Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Голяма част от хората, които са с коронавирус у нас остават без диагноза. За това предупреди председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.
 
"Проблемът идва от хора, които са с някакви симптоми на COVID-10, не могат да бъдат тестувани в първичната помощ, т.е. при общопрактикуващите лекари. Има една бариера и тя е финансова и административна, поставена пред първичната помощ и тези хора остават в момента в обществото неизследвани и разнасят вируса", заяви д-р Миндов пред БНТ.
Още по темата
 
По думите му, човек, който е със симптоми за коронавирус, трябва да си остане у дома, а не да обикаля по кабинетите, защото може да е суперзаразител и да инфектира 10 души докато обикаля.
 
"Причината да не се тестват е и при личните лекари, които не могат да издадат направление за тестване, механизмът за издаване на такова направление е твърде сложен", посочи той и допълни: "Проблемът е до поставянето на теста - първия тест, вторият тест се прави на 14-ия ден от РЗИ и той е безплатен, при първия тест се къса връзката", посочи той. За да се получи направление за тест, човек трябва да обикаля по кабинети на специалисти и така заразява хора."
 
Лекарят обясни, че пациент с COVID-19 бива изолиран в домашни условия, в зависимост от неговото състояние.
 
Около 95% от заразените са в добро клинично състояние, в повечето случаи заболяването протича в лека форма и хората остават вкъщи под наблюдението на личния лекар.

"Проблемът е до направата на първи тест. От понеделник моя пациентка, която е подозрителна за коронавирус, обикаля от болници в болници - в Инфекциозна и ВМА и не може да вземе направление за тест, покрит от НЗОК. До вчера не беше взела направлението за изследването", разказа д-р Георги Миндов.

 
Според него всички лица над 65-години е добре да бъдат ваксинирани срещу грип. Националната програма за безплатно ваксиниране на пенсионери ще продължи и тази година. Миналата година едва 10 % са имали достъп до тази ваксина.
 
Д-р Миндов отчете спад на заболеваемостта с COVID-19 у нас с близо 33% за последните две седмици. Според него това се дължи на курортния сезон, и че се правят повече тестове на здрави хора, които пътуват извън страната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase