Снимка: БГНЕС

Днес здравният министър проф. Костадин Ангелов посети болницата в Кюстендил, за да види каква е ситуацията там с коронавирусната инфекция. "Няма притеснения в цялата област по отношение недостиг на легла и персонал. В момента в лечебното заведение лежат четирима пациенти с доказана коронавирусна инфекция. един от тях вече е отрицателен. Има и лекар от "Спешна медицинска помощ". Колегата е добре, няма температура. Чувства облекчено дишане.", това заяви проф. Ангелов на извънреден брифинг в града.Той благодари на екипа за усилията и действията, които са предприели.

Още по темата

По думите му няма никакви притеснения в цялата Кюстендилска област по отношение на недостиг на персонал или легла. "Към настоящия момент има 46 свободни легла", каза още Ангелов.

Здравният министър е посетил и центъра за Спешна помощ. "Няма недостиг. Ще продължим внимателно и загрижено да следим всички цифри, които са общодостъпни. Нашите решения са мотивирани на базата на тях.", каза още министърът на здравеопазването.

Той потвърди, че държавата разполага с достатъчно запаси, за да обезпечи всички точки на страната, ако се появи липса на лични предпазни средства и консумативи. По думите му, ще има допълнителен финансов ресурс на всички лекари на първа линия по 1000 лв до края на годината. "Там, където има недостиг, той ще бъде компенсиран", категоричен бе проф. Ангелов.

Министърът коментира и информация, че страната отново може да бъде затворена с думите: "Това е грозна лъжа".По думите му, няма да затваряме никакви градове, КПП-та. "Тези, които пускат подобна информация за евентуално затваряне, си играят съзнателно със страховете на българските граждани", каза още той.

Критична област, според него, е Добрич, където има проблеми с обезпечаване на достатъчен брой инфекционисти. Очаква се да бъде сключен граждански договор с колега инфекционист. "В момента нещата изглеждат контролирани", заяви министърът.

Проф. Ангелов изказа съболезнования към семейството на починалия лекар от Добрич. "Той е поредният от героите в бяло, който загуби битката".

По думите му, мерките са много прости: "Мийте си ръцете, носете маски в затворени пространства и спазвайте разстояние. Ако осъзнаем тези мерки, много по-малко хора ще губят битката в нашите редици".

Коментари Напиши коментар

56

До 57

преди 1 месец

Каква руска ваксина?
Тя е от бояришник.

55

До 32

преди 1 месец

Не можело да се ходи в парковете,ли?.
А кой претрепа М.Цветков?
Наркоманче, връщащо се от сбирка точно в националния парк Витоша.
Свикнахме с глупави комунистически брътвежи.
Щом правителството предприеме някаква марка, веднага червените са контра.
Направо оглупяха.

54

Анонимен

преди 1 месец

Ти не затваряш града, ама Черепът го прави.
Това ако не са КПП- та- здраве му кажи.