Снимка: БГНЕС
Превозвачи от Сапарева баня заплашват да излязат на протест срещу влязлата в сила от четвъртък забрана за движение на джипове до Седемте рилски езера, предаде БНР.
 
Те изразяват недоволоството си в социалните мрежи, както и пред кмета и общината. От близо двадесет години всяко лято по единствения път до Езерата се карат нерегламентирано и незаконно туристи срещу 15 лева на човек. Охранители на природен парк "Рила" обясняват, че това е добър нелегален бизнес.
 
При полагането на първа копка на нов информационен център при хижа "Рилски езера" вчера министърът на екологията Емил Димитров обяви, че пътят, по който досега са се качвали джипове да превозват туристи е сервизен и движението на МПС по него може да бъде ограничавано и да бъде разрешавано от РИОСВ и от Национален парк "Рила" и ще бъде допускано само в извънредни случаи - при пострадали лица, при пожари и горско-стопанска дейност.
 
Превозвачите обаче останаха недоволни. Част от тях искат да узаконят првозите на туристи и на багаж към езерата. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев поясни:
Още по темата
 
"Изпълнителна агенция по горите, контрола по изпълнението на заповедта, интересно кой ще я изпълнява. Контролът би трябвало да го изпълнява, съгласуван с органите на МВР или самите  горски стражари, или как се водят“, каза той. 
 
"Аз им го казах горе, че ако искат да организират нещо, има определен ред, прави се инициативен комитет и другото е хаос и анархия. То няма нито едно заявление и да искат нещо да им се разреши като транспорт, просто шикалкават и се правят на света вода ненапита", допълни Гелев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase