Снимка: БГНЕС

Тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания, обяви в Кнежа министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева преди среща със земеделски производители в общината.

Тя обясни, че това е станало възможно след инструментите, които са били предоставени от Европейската комисия.

"Измененията на Регламент 13/05 допусна да програмираме мярка COVID. Второ – възможността, която Европейската комисия предостави: да прехвърлим бюджет от Програмата за развитие на селските райони 2021 към директните плащания. По абсолютно единодушно решение на всички представители направихме това – 70 млн. евро повече по директните плащания“, отбеляза Танева, цитирана от "Фокус".

По думите на земеделския министър 2020 г. е най-тежката за земеделския сектор заради голямата суша.

"В няколко области, около 6, основно в Източна България, сушата на практика предизвика невиждани поражения до момента и добивите са на рекордно ниски нива. Извън това, за първи път пропадане от суша, основно зърнено-житни култури, имаме близо 1 млн. дка. Това никога не се е случвало досега. За на 100% пропадналите площи имаме държавна помощ и тя е планирана и още есента ще бъдат обезщетени всички, които имат 100% пропаднали площи. Там, където в Източна България основно сушата нанесе сериозни поражения тази допълнителна подкрепа не може да компенсира техните щети. Основните поражения са върху добива на зърно. Вече имаме оперативни данни за приключилата жътва на пшеницата", посочи тя.

По думите на Танева Сектор "Зърнопроизводство" е най-конкурентоспособен и устойчив, но тази година ще работи на загуба.

"В интерес на истината тази година особено за Източна България ще бъде годината, в която те ще продължат да развиват дейността си благодарение на финансовата стабилност и устойчивост, която са натрупали в годините", уточни тя.

Земеделският министър добави, че с помощта на Държавен фонд "Земеделие" ще се помогне на земеделците за следващата сеитба.

"До 25 лв. на дка фондът кредитира за торове и семена за сеитбата“, посочи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase