Снимка: Pixabay
Обемът на язовир "Камчия" е намалял драстично и екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Воден режим заплашва Черноморието и туризма, обяви екоминистърът Емил Димитров. На язовир "Камчия" разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна, предаде БНР.
 
"За разлика от Перник, където язовир "Студена" беше напълнен, тук дъждове няма. В регионите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-много ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е проблемът. Природата е безмислостна. В момента в язовир "Камчия" има около 60 млн. куб. м. вода, които при нормално потребление, би трябвало да стигнат точно за една година", уточни говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров.
Още по темата
От екоминистерството смятат, че ремонт на язовирите Порой и Ахелой ще реши проблема. "Тези два язовира с помощта на водопровод, който ще бъде изграден допълнително с няколко пречиствателни помпени станции, ще бъдат включени в деривация "Камчия". Тази вода ще помогне да не се усети кризата евентуално при липса на дъжд", допълни Гюров.
 
За целта обаче е нужно финансиране от 60 млн. лв. От ВиК увериха, че с язовир "Ясна поляна", който водоснабдява курортите от Созопол до Ахтопол, проблеми няма. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase