Снимка: БГНЕС
Сигнал до прокуратурата е получен за незаконно сметище край Невестино. Голямо бунище се е образувало в близост до реката. Според сигнала там се събира част от боклука на общината, но от институцията отричат да е така. 
 
"Първо информирах полицията, откъдето ми казаха, че не могат да направят първата стъпка, защото ще си имат проблем с властите", каза Димитър Димитров, който е подал сигнал за незаконното сметище, пред bTV.
 
Подаден е сигнал и до спешния телефон, но пак без резултат. След това мъжът решава да подаде сигнал в прокуратурата. За да е сигурен, че това е боклукът на Невестино, прави и собствено разследване.
 
Той поставя проследяващи устройства в невзрачни опаковки от мляко и ги изхвърля в 4 различни контейнера в различно време. "След това открих моите маркери тук на сметището", обяснява Димитър.
 
Само за ден дължината на сметището се е увеличила с 20 метра. А по закон отпадъците трябва да се извозват до депото в Самоков. 
 
"Нашия отпадък се извозва в община Самоков", твърди екологът на Невестино.
 
"Постоянно имаме проблеми с това сметище, защото то, както знаете е затворено, но е на такова място, че отвсякъд всеки хвърля", обяснява Мая Арсова, секретар на община Невестино.
 
Сметището е закрито през 2019 г. и оттогава боклукът се извозва до Самоков, а таксата смет е увеличена. Според неофициална информация от община Самоков, същата година там са се извозвал едва 135 тона отпадъци от Невестино. Инормацията в интернет обаче показва, че предходната година общината е генерирала в пъти повече отпадък. 
 
В случай, че прокуратурата установи нарушение, общината ще бъде санкционирана. Тази година тя вече е била глобявана с 5000 лева от РИОСВ за въпросното сметище. Подобни нарушения се следят и от Европа, след като бяха закрити неотговарящите на изискванията сметища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase