Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Блокади на протестиращи парализираха трафика през центъра на София. В морската столица - Варна, палатков лагер отново бе разпънат пред сградата на Общината. Пречат ли блокадите на превозвачите, за да могат да работят?

"Ние многократно сме казвали, че подкрепяме всеки справедлив протест. Във Варна имахме сигнали, че са затруднени трансферите на туристите, които идват. Блокадата не пречи, но пренасочването на трафика създаваше напрежение", каза за "Денят ON AIR" председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

По думите ѝ не само градският транспорт търпи само загуби от блокадите в София, тъй като приходите, които ще получи той под формата на субсидии ще са за сметка на другите фирми.

"Когато хората знаят, че ще попаднат в задръствания, избягват транспорта. Един автобус няма възможността да промени маршрута, защото може на съответната спирка да чакат хора. Пагубното за бранша не са блокадите, а кризата. Хората са притеснени дали ще могат да продължат своята дейност, колегите искат да могат да оцелеят. Въпросът при нас е икономически", подчерта Милтенова.

Тя отбеляза, че все още се работи по начина на възлагане на тези 30 млн., които ЕК е одобрила, като Транспортното министерство ще разпредели средствата.

"Автобусният транспорт отдавна не е бизнес, а начин на оцеляване. Ние нямаме достъп до европейско финансиране, самоиздържаме се, общините нямат възможност да предоставят средства", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Магдалена Милтенова посочи, че социалните мерки за бранша би трябвало да започнат да се изплащат след 20 август.

"Постоянно сме подложени на проверки, носенето на маска е лична отговорност на всеки пътник. Като превозвачи нямаме правомощия да контролираме този процес. Полагаме всички усилия за постоянна дезинфекция и проветряване на пространствата. Намираме се в изключителна тежка ситуация, основните ни притеснения са какво ще се случи след септември - дали децата ще тръгнат на училище. Туристическите пътувания също са в изключително тежка ситуация", коментира Милтенова.

Според нея хората се притесняват да пътуват с обществения транспорт и предпочитат личните си автомобили, което е "нормално" в ситуацията с коронавируса.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 година

А така, нека и те да протестират за свалянето на правителството. После, като дойде някой от БСП, всичко ще стане цветя и рози, а на превпзвачите ще им се увеличи заплатата доста и ще живеят прекрасно. Важното е да се свали ГЕРБ, за да дойде Корнелия Нинова на власт, може да направи коалиция с ДПС и новосформираната партия на Слави. Ще бъде чудесно за хората в държавата

14

До изнервен

преди 1 година

Грабни я ти, нали си изнервен.После да не ривеш?

13

HeinrichHimmler

преди 1 година

Доколкото ди спомням същите превозвачи протестираха преди няколко месеца. Също така държавата изобщо не им помогна след секирата, която отнесоха в Европа . Да стиснат зъби и да бутнат едно рамо на протеста! Протестираме за бъдещето на всички и за измитане на мафията от властта! Всичко друго е второстепенно!!!