Снимка: архив, БГНЕС

Карането на джет да става само с капитанско свидетелство. Това е записано в искане на държавни експерти по корабоплаване. Причината е, че поредно лято джетове тормозят плажуващите на неохраняеми ивици по Черноморието. За разлика от водните бази, където има определени коридори, там любителите на адреналина порят морето без регламент.

Понякога стигат и близо до брега, като застрашават къпещите се, пише „Труд“. Инциденти до момента няма, но през юли граждани са подали десет сигнала срещу нарушители.

През август няма заради бурното море, съобщи директорът на “Морска администрация” - Варна, кап. Валентин Енчев.

След проверки, с помощта на “Гранична полиция”, са установени двама нарушители. Съставени са им актове и предупредителни протоколи, тъй като джетовете не са били регистрирани. Санкциите варират от 400 до 2000 лв., но за да не паднат в съда, трябва да са описани точните координати в морето, където са хванати нарушителите, уточни кап. Енчев.

Те обаче лесно бягат от контролните органи - щом видят катер на “Морска администрация”, дават газ и за минути са стигнали до съседен плаж, където вадят бързоходните мотори на брега и после се кълнат, че изобщо не са влизали в морето, разказват дългогодишни спасители на плажа, ставали неведнъж очевидци на подобни сцени. Те твърдят, че заедно с морските инспектори са жертва на плажните хулигани, тъй като нямат правомощия ефективно да ги наказват.

Експерти от морския бранш са на същото мнение, тъй като за разлика от други страни у нас “Морска администрация” няма полицейски функции. Така ако засечен джигит с джет откаже да се легитимира, инспекторите трябва да търсят помощ от “Гранична полиция”, което хаби допълнителен ресурс.

За разлика от електрическите тротинетки, за управлението на воден мотор липсва законов регламент. Затова се случва извън водните бази мощните машини да пришпорват тийнейджъри без никакъв опит. Наказания има, ако джетът не е регистриран, но сертификат за завършен курс за управление не се изисква.

 

Коментари Напиши коментар

20

Така е ..

преди 2 години

До до 5 6 Капитанска книжка ако караш яхта.Не може да си капитан на джет. Това е върховна глупост. Ами малките рибарски лодки за по 2-3 *** човека е те ли ?

19

Уууу

преди 2 години

А Ве еейй, Вие май четете, но не схващате смисъла! Пише "има ИСКАНЕ" на някакви, дето се именуват експерти. Как ще накарат някой да извади кап. свидетелство. Знаете ли, че ги издава САМО Морска Администрация. Даже за 20БРТ има тестове, плуване, мед. помощ, оцеляване на море, даже сега искали да могат да плуват.Струва пари и време-3дни. Това е международно валиден сертификат, че си обучен, каквото и да значи! С него може да караш лодка до 20т. Тези искат да има сертификат за 100кг джет??

18

Анонимен

преди 2 години

дайте поименно кои са що за експерти са и за кого лобират.явно става въпрос за пари.и как един почиващ решил да покара ще го направи.