Снимка: БГНЕС

Продължилият повече от 7 месеца воден режим в Перник вече е минало, но проблемите с водоснабдяването продължават. През последните седмици има ръст на авариите, съобщава БНР.

По данни на управителя на местното ВиК Борислав Иванов ежедневно се отстраняват по 15-20 теча на територията само на община Перник.

С горещините скочиха и авариите. Според управителя на ВиК Борислав Иванов увеличаването им е характерно за летния сезон. Седем аварийни екипи работят по отстраняването на течовете.

„Хората може би не го виждат, може би има притеснение от това, че - да, аварията пред нас не се отстранява в продължение на един месец. Наистина има много аварии, наистина има много работа. Имахме проблеми и с техниката в последните дни. В момента три от багерите са за ремонт. Това нещо ни забавя, още повече и сезонът е такъв, че има и много отпуски” , заяви Иванов.

Авариите ще намалеят, след като приключи започналата подмяна на част от амортизираната вътрешна водопроводната мрежа в града. Паралелно с това ще намалеят и загубите на вода, коментира той. Благодарение на подменените в отделни участъци тръби в последните седмици разходът на вода от язовир "Студена" е намалял със 100 л/сек. Заради горещините рязко е намалял и притокът.

Това не трябва да буди притеснение, тъй като наличният в момента обем в язовир „Студена” е близък до максималния, подчерта Иванов и отново апелира към населението да си плаща сметките. Към днешна дата задълженията на битовите абонати към ВиК възлизат на 9 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase