Снимка: БГНЕС

Продължилият повече от 7 месеца воден режим в Перник вече е минало, но проблемите с водоснабдяването продължават. През последните седмици има ръст на авариите, съобщава БНР.

По данни на управителя на местното ВиК Борислав Иванов ежедневно се отстраняват по 15-20 теча на територията само на община Перник.

С горещините скочиха и авариите. Според управителя на ВиК Борислав Иванов увеличаването им е характерно за летния сезон. Седем аварийни екипи работят по отстраняването на течовете.

„Хората може би не го виждат, може би има притеснение от това, че - да, аварията пред нас не се отстранява в продължение на един месец. Наистина има много аварии, наистина има много работа. Имахме проблеми и с техниката в последните дни. В момента три от багерите са за ремонт. Това нещо ни забавя, още повече и сезонът е такъв, че има и много отпуски” , заяви Иванов.

Авариите ще намалеят, след като приключи започналата подмяна на част от амортизираната вътрешна водопроводната мрежа в града. Паралелно с това ще намалеят и загубите на вода, коментира той. Благодарение на подменените в отделни участъци тръби в последните седмици разходът на вода от язовир "Студена" е намалял със 100 л/сек. Заради горещините рязко е намалял и притокът.

Това не трябва да буди притеснение, тъй като наличният в момента обем в язовир „Студена” е близък до максималния, подчерта Иванов и отново апелира към населението да си плаща сметките. Към днешна дата задълженията на битовите абонати към ВиК възлизат на 9 млн. лв.

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 месеца

За 3 бона на линеен метър толкова..Ако искате качество трябва да се плаща.

15

Анонимен

преди 6 месеца

До Анонимен
Много се къпят: баби, дядовци, внучета, а и младите хора като се върнат от работа си вземат по един душ. Нали това е директивата на МЗ: миене непрекъснато на ръцете и лицето след всяко излизане на пазар, на раздумка и при децата след някакъв спорт. А при дядовците, бабите и младите хора задължително душ. Иначе Ковид 19! Оказа се, че перничани и граовците много обичат вода. А тръбите са от 50-60-те години.

14

1-н

преди 6 месеца

на тоя тръбите да не са над улиците та да ги мори жегата или той нещо е слънчасал от жегата...