Снимка: БГНЕС

Във водата от изворите на река Марица, от които сме взели проби, няма замърсители и вещества, които да са опасни за живота и здравето на хората, съобщи в предаването „Тази сутрин“ министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Водоподаването е възстановено – за сега е за битови нужди, добави той, съобщава bTV.

Още по темата

Опасно съединение беше открито във водите на Марица при Сименовград,  с концентрация 10 пъти над нормата. Замърсяването доведе до смъртта на стадо крави, а 48 населени места бяха без вода.

„Повърхностите води на река Марица по протежението до Турция, са чисти. Малко вероятно е да има замърсяване на подпочвените води“, уточни министърът.  

До края на годината са осигурени 107 млн. лева за медиците на първа линия, коментира той по повод отпуснатите допълнителни финансови средства за системата на здравеопазването.

Замърсяването на водите на р. Марица е причинено от "Неохим" АД

"С 10% ще се увеличат цените на клиничните пътеки. С 10% ще се увеличат и лимитите на болниците. Целта, която преследваме, е да се увеличат основните възнаграждения на персонала на болниците. Най-малко ще се усетят промени в общинските болници, но и там сме увеличили средствата до края на годината", отбеляза здравният министър. 

Той уточни, че списъците за медиците, на които се отпускат допълнително средства за борбата с коронавируса, се подават от директорите на болниците.

„В болницата в Сливен например са отпуснати по-голяма сума пари отколкото са раздадени, защото не всички са имали контакт със заразени с коронавируса“, каза проф. Ангелов.

Следващите месеци, ако има увеличение на случаите на коронавирус, вече имаме алгоритъм и план за действие за осигуряване на болничните легла, апаратура и възможности за лечение, посочи още министърът на здравеопазването.

„В Александровска болница и сега се лекуват пациенти с коронавирус, трябва да свикнем да живеем с него“, заяви проф. Костадин Ангелов.

Според него сега системата е по-подготвена, отколкото през пролетта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase