Покрай водната криза в Перник стана ясно, че има редица населени места, които от десетилетия живеят с режим на водата и пълнят бидони... Кризата в Перник приключи, но това не реши темата за безводието.

В село близо до София непрекъснато има аварии и продължителни периоди без ток, интернет и нормални битови условия. Сред най-засегнатите е и село Пролеша.
 
"От две години живея в селото, липсва ток, водата често спира, правихме протест, срещи... Водих разговори с кмета на Божурище. Има гласувани пари за решаване на проблема, но те не са усвоени правилно", това разказа за Bulgaria ON AIR Едуард Ненков, който живее в с. Пролеша.
 
Той казва, че водата спира постоянно, тъй като авариите са чести, почти всеки ден дори. От два до пет дни няма вода. 
 
"Отговорът беше, че шефът на ВиК вдига телефона само на кмета. Цялата система е много стара, на 70 години", допълни той.
 
Жителите на село Пролеша са 2000 души и всичките са засегнати от огромните проблеми. 
 
"При честите спирания на тока много уреди изгарят, обаждам се постоянно за аварии с интернет. Стоиш без интернет, в студеното време е имало липса на ток, но най-често е липсата на вода. Тук има доста семейства с бебета, малки деца. Няма как да ми кажат в 21 век да ходя да си къпя детето на чешмата в селото", обясни Ненков.
 
"През последните 2 години и половина конкретно в това село сме направили ремонт на резервоара, който съхранява водата. Имаме доклад за 7 сондажа, един от тях е за село Пролеша. Вода в момента в селото има, след сондажа ще има и повече", посочи кметът на Божурище Георги Димов.
 
"Прекъсвания на водата има, имаме входиран проект в МРРБ и чакаме одобрение. Независимо дали има одобрение, с бюджетни средства ще ремонтираме водопреносната мрежа в населеното място. Вода и налягане има, но е нужно време при авария, за да дойде ВиК и да отстрани проблема", допълни кметът.
 
Той увери, че ако до края на годината няма финансиране на МРРБ, догодина от администрацията щели да осигурят пари за подмяна на 22 км от водопровода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase