Снимка: БГНЕС

Резултатите доказаха високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот в река Марица в близост до Димитровград, където се отровиха преди два дни стадо крави се отрови.

Пробите от реката, която се влива в Марица, сочат завишение 350 пъти, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Лабораториите са изследват всички извори, разположени по поречието на Марица, а готовите резултати на някои от тях показват, че са чисти.

Първите извори, които ще бъдат пуснати, са Райново, Злато поле и Брод, като те ще захранят с вода жителите на населените места в община Димитровград.

"Още днес ще пуснем водата и ще бъдат захранени осем села. Кметът на община Димитровград ни увери, че има техническа възможност за захранването на Райново и по този начин ще можем да пуснем вода. В момента от РЗИ-Пловдив ни дадоха сведения, че в Брод няма никакви отклонения във физико-химичните показатели на водата. Няма отклонения в остатъците от пестициди, няма и наличие на тежки метали", обясни здравният министър.

Тя обаче не трябва да се ползва за пиене и готвене, може да бъде използвана единствено и само за битови нужди. 

"Очакваме водата, която ще бъде пусната, да не е толкова бистра и да е замътена. Има възможност заради повишаване на налягането да има аварии", поясни проф. Ангелов.

Екоминистърът Емил Димитров пък обяви, че е установено предприятие, което произвежда торове. 

"Намерили сме остатъци от тях във водата, където са починали животните. Тези торове не влияят на рибите", обясни той.

Очакват се останалите резултати от лабораториите, за да бъдат захранени с вода всички населени места, които пострадаха. Те са близо 50.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase