Снимка: Община Стара Загора

С тържествена първа копка стартира ремонтът на жп гарата в Стара Загора.

"Сградата на старозагорската  гара е емблематична. Това е  реално входно-изходна точка на града ни. С нейния ремонт ще се повиши и статутът на града,и качеството на обслужване на пътниците. Аз съм оптимист, че ще бъде реализиран един хубав проект, който ще бъде извършен в качествено", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров при символичната първа копка за стартиране на проекта.

Той припомни, че само преди дни започна и реализацията на проекта за реновиране на Станционната градина, която е се намира в непосредствена близост до жп гарата.

На церемонията присъства министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Росен Желязков, който посочи, че обновяването на гарата ще даде нов облик на града и ново усещане за модерност и удобство на пътуващите.

Предвидените по проекта дейности имат за цел пълното архитектурно и функционално преустройство на гаровия комплекс за повишаване на комфорта на гражданите и постигане на оперативна съвместимост на системата – ангажимент, който ДПНКЖИ има като управител на инфраструктура в рамките на Европейския съюз.

Конструкцията на приемното здание ще бъде приведена в съответствие със съвременните изисквания. Инсталациите и системите ще бъдат осъвременени, ще се повиши енергийната ефективност на приемното здание и ще се създадат комфортни условия за гражданите.

Предвижда се гарата да разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност. Договорът за ремонта е на стойност 9 726 944 лв.

Приемното здание на жп гара Стара Загора е проектирано през 70-те години, като е влязло в експлоатация през 1982 г. и оттогава не е извършван основен ремонт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase