Кадър: Bulgaria ON AIR

Близо 29 000 възрастни, хора с увреждания и с доходи под прага на бедност, ще получават топъл обяд до края на годината. Услугата трябваше да приключи в края на месец юли, но бе удължена.

За мнозина топлият обяд от социалната кухня е единствено решение за прехрана. Най-често това са възрастни хора, които живеят сами в отдалечени села. 

"Няма магазини, няма избор, то в селото няма вече и хора. Топлия обяд е голямо постижение за мен. Навреме е и много съм доволен от услугата", коментира за Bulgaria ON AIR Димо Савов.

Близо 300 души доскоро са използвали услугата в Смядово. След това хората, които получават топъл обяд, са редуцирани до 150. Новината за новото финансиране е радостна и за администрацията.

"Ние кандидатствахме по оперативна програма за 300 човека, но нямаше как - аз издържах с общински пари месец и половина, но повече не можах. Много ми беше трудно да отсея от бедните - по-бедните", каза кметът на Смядово Иванка Петрова.

Кандидатстването ще бъде организирано на два етапа. Първият е за осигуряване на топъл обяд до края на август. Предвиден е и втори етап на кандидатстване – за предоставяне на услугата до края на годината.

Допълнителните 9 млн. лв. ще бъдат преведени на общините, които и до момента предоставяха храна по Целевата програма "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase