Диспансера по белодробни болести във Варна се намира в ужасяващо състояние. Ремонти на сградата не са правени от години, а персоналът месеци наред не е получавал заплати.

Здравното заведение обслужва всички туберкулозно болни в региона. Там се правят и имунизации с БЦЖ ваксина, както и проби манту на бебета и деца. 
 
"Сбъркан тотално начин на финансиране - създадени търговски дружества, което е една измишльотина българска, няма го по света никъде. Човешкото здраве не е стока", коментира пред Bulgaria ON AIR управителят на тубдиспансера във Варна доц. Христо Ганчев.
 
Здравното заведение в момента има дългове в размер от почти 400 хил. лева. Общината помага финансово, но парите не стигат почти за нищо, камо ли за ремонти.
 
"Не може да бъдеш оставен да се блъскаш, да се молиш на този и онзи, за да правим ремонт. Шеста година съм тука, едва свързваме двата края", каза още доц. Ганчев.
 
Положението в стационара, където болните лежат по 2-3 месеца, докато се излекуват - срещу 58 лв., е още по-тежко. Пациентите не се оплакват от самото лечение, а от  храненето и битовите условия в болничния комплекс. 
 
"Там трябва наистина един ремонт да се направи. Много трудно ще можем да стимулираме служителите си да работя. Млади хора няма, утре, когато ние си отидем кой ще поеме туберкулозата", сподели главната сестра Йорданка Славова.
 
Управата на диспансера е писала до Общината. Зов за помощ ще отправи и към държавата, в опит да спаси здравното заведение от фалит.

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 месеца

За сметка на това частните болници са яко финансирани да мерят кръвно на бабите.

21

Анонимен

преди 10 месеца

И стига с тая Корнелия, бе. Бе в тая държава има хора които не виждат по далече от носа си. За тях всичко е синьо или червено, комунисти или десни, Левски или ЦСКА....

20

Анонимен

преди 10 месеца

Милиардите европейски евро до тук не стигат. Те стигат единствено до нечии шкафчета и каси!