Кадър: Bulgaria ON AIR

Майката, която малтретира собственото си дете в Перник, е настанена в психиатрична клиника със съдебно разпореждане. 3-годишното момиченце вече е настанено в приемно семейство и е в добро здраве.

Мария Благоева става приемен родител за първи път преди 11 години. Протяга ръка на момченце, с което продължават да живеят заедно и до днес, предаде Bulgaria ON AIR.

"Установих, че децата имат нужда от мен. Аз лично нямам нужда от деца, но те имат нужда от мен. Имам си свой собствен син, който отдавна вече е голям и ми помага много, но някой трябва да им протегне ръка", сподели Мария.

Децата, за които досега се е грижила, са били основно жертви на домашен тормоз.

"Това, че е имало насилие, е ясно от белезите по телцата им. Tе се виждат отдалеч. В "Приемна грижа" има ужасни случаи. Там децата идват като от филми на ужасите", допълни тя.

Според психолозите домашното насилие има много проявления, а децата от свидетел на семейни скандали понякога стигат до пряка жертва. А белезите - физически и психически - остават завинаги.

"Децата, които са жертва на насилие, както и тези, които стават свидетели - ефектът върху тяхната психика е огромен. Това води до обезценяване на личността, до повишаване на тревожността, страх и липса на доверие. Цялата им представа за света се променя. Те започват да виждат света като страшно и опасно място, в което не могат да имат доверие на никого", коментира психологът Ния Лютакова.

Най-важното за децата, жертви на домашен тормоз, е след намесата на институциите те да останат далеч от насилника си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase