Снимка: Bulgaria ON AIR.

Студеното време и сланите в края на март унищожиха кайсиевите насаждения в Силистренско. Много от земеделците няма да успеят да покрият разходите си.

"Имам 4-5 парцела с различни сортове кайсии. Тази година 99% от кайсиите бяха замръзнали от втората слана. От едно дърво не може да запълниш дъното на кофата", сподели Ридван Кязим пред Bulgaria ON AIR.

Айнел и Сезгин Али отглеждат 40 декара кайсии. В минали години в градините им са работели десетки хора, а днес стопаните са избрали любопитен и опасен начин да приберат оскъдната реколта.  Макар тази година цената да надхвърля два лева на килограм, приходите за стопаните ще са нищожни и няма дори да покрият разходите им.

"За резитба взимат по 3 лева на дръвче, в един декар има 33 дръвчета, като сметнем по 40 декара. Тази градина е 18 декара, от нея сме набрали 6 щайги", каза Айнел Али.

Въпреки че кайсии почти няма, реализирането на продукцията също е проблем. В последните години все по-често кайсиевите насаждения стават жертва на температурните аномалии. Така капризите на времето са на път да откажат много овощари от поминъка им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase