Снимка: БГНЕС

"Двете лъвчета, които се родиха в зоопарка в Благоевград, миналият петък вече са в столична ветеринарна клиника, където за тях ще се погрижат специалисти. Целта е докато са там, да бъдат положени всички медицински грижи, които са необходими, за да се съхрани живота и здравето им". Това обяви във Фейсбук кметът на Благоевград Румен Томов, предаде bTV. 

"Междувременно, община Благоевград започва ремонт и разширяване на клетката, за да се осигури място за лъвчетата, когато се приберат. Тази сутрин направих оглед на място на зоопарка и клетката на лъвовете, до която ще изградим новата, която ще приюти малките лъвчета", допълва още Томов. Той сподели, че вече има хора, които имат интерес да осиновят лъвчетата и да подпомогнат финансово отглеждането им. 
 
"Ще се консултираме за всичко, което касае отглеждането на лъвчетата с Фондация "Четири лапи", както и с други организации, които имат експертиза и опит, за да им осигурим най-добрите условия. Надявам се, че съвсем скоро, те ще радват децата на града", допълни кметът на Благоевград. 
 
Двете лъвчета се родиха преди няколко дни в зоопарка. Появата им не беше планирана. Природозащитници се притесняват, че условията на отглеждане не са добри. 
 
Често се подават сигнали, че новородени животни в зоопарка в Благеовград умират или изчезват при неясни обстоятелства. 
 
Последният сигнал е за едно новородено мече. Сигналът е подаден от фотографа любител Александър Иванов. Той успява да заснеме как мечката носи новороденото мече в устата си. 
 
"Съвсем случайно виждам, че мечката излиза с нещо супер малко в устата, първоначално помислих, че е мишка, а после осъзнах, че е мече, току-що родено, още излизаше пара от него. Двете мечки бяха много притеснени. В този миг щракнах няколко кадъра", разказва Александър. Той съобщил на служителите в зоопарка за видяното, а това предизвикало "суматоха". 
 
"Мислех, че ги оставям в добри ръце", казва фотографът. Няколко дни по-късно се връща в зоопарка и бил "послещнат хладно". Когато попитал какво се случва с мечката и бебето й разбрал, че с мечето се е случило "нещо трагично". 
 
"Оттогава не съм идвал в зоопарка, макар че тук може да се влезе отвсякъде", казва Александър. 
 
"За мен е важно да се оправят сградите, има нужда от инвестиции, не искам да се закрива зоологическата градина", твърди фотографът. 
 
От организацията "Четири лапи" смятат, че досега е имало няколко случая на родени и впоследствие изчезнали мечета. Оправданието всеки път е, че мъжкият мечок ги е убил. 
 
Александър отбелязва, че в клетката има механизъм, който отделя мечокът от женската мечка и малкото й. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase