Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Eдва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то каквито не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница. Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата и има излизане на вируса извън огнището.

От 140 положителни днес близо 60 са от Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива на много други места и до седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Още по темата

Той обясни, че повечето тестове, които в момента се правят са по инициатива на работодател, община или организация, което не е препоръчително. Според доц. Кунчев в момента е по-добре да се вземат превантивни мерки и да се влагат усилия в намаляване на разпространението на заразата.

Случаят Смолян

Относно случаите на заразени в Смолян работници, той каза, че в момента здравните инспектори са се фокусирали върху предприятието. По думите му чешкият собственик е създал много добри условия. "Ние проверихме всичко, което трябва да бъде направено, е направено", каза доц. Кунчев.

Не трябва да изключваме тези контакти, които правим извън работата, дори идеални да са условията, да са по-нарядко работниците, да има дезинфектанти, да работят на закритите пространства с маски, оказа се, че те най-тясно контактуват по време на почивките - обедната почивка, след това при транспорта, затова правилно са спрели този начин на придвижване, подчерта главният здравен инспектор.

Парадокс

Той коментира и друг случай на зараза след като семейство с коронавирус праща детето си в градина, въпреки че то е контактно. По думите му, нарушенията са зависими от личната отговорност на хората

"Ние като експерти правим мерки, но на сила и здраве не можем да дадем. Масово хората са съзнателни, но има и такива които не мислят за последствията и това е от началото на пандемията", заяви още Кунчев и допълни, че ако не се спазват мерките, ге има повече ограничения.

Скокът

Специалистът коментира и поредният ден с висок брой новозаразени с коронавирус. "Бих препоръчал, когато има желание да се намали разпространението да се спазват мерките, защото цифрите и състоянието на заразените днес е различно от това утре".

Той разясни, че много лаборатории правят бързи тестове, а общо в страната има и 36, които правят PCR  тестове. Според него е най-важно времето, в което се правят тестовете да е по време на проявена симптоматика.

Доц. Кунчев обясни още, че 14 дни карантина е достатъчна като време, за да няма страх у хората, че могат да се заразят от преболедувал.

"Ние удължаваме карантината колкото трябва. Излишно е  да се страхуваш от хора, които са преболедували, всички с отрицателни тестове са здрави не заразяват", уточни той и допълне, че не би се заел да прави прогнози, тъй като според него при увеличаване на температурите, заразата ще намалее.

За есенния сезон, доц Кунчев обясни, че здравната система се готви като предвижда повече ваксини за възрастните хора, за да не излагат на риск здравето си от грипните щамове, които ще минат през страната ни.

 

Коментари Напиши коментар

37

информирай се

преди 1 седмица

не бъди толкова сигурен, доста хора си умряха без други заболявания и в България и в чужбина и млади хора, и лекари, и спортисти.

36

простотия

преди 1 седмица

За какво да си луд бе? Ходи учи история, колко народ са умрели от чума, холера, инфлуенца, СПИН и тям подобни. *** се изказвате тук само. Не вярвай, ама не плещи глупости да се излагаш.

35

смях

преди 1 седмица

Те ако се са измъчили психически с маските, как ли ще се измъчат с респиратор. Бъдете по-дисциплинирани, защото злото бързо ще дойде.