Снимка: БГНЕС

Близо 60 от общо 350 тествани служители на завод за производство на авточасти в Смолян са дали положителни проби за коронавирус, съобщава "24 часа".

Още по темата
В края на миналата седмица бяха взети проби на 350 работници и служители от общо 750 души в завода. Сега се очаква всички да преминат PCR тестове.

"Става въпрос за около 60 носители на вируса, но информацията все още е неофициална", съобщи областният управител в Смолян Недялко Славов.

"Вземането на проби е по инициатива на предприятието. Спрени са няколко поточни линии в завода. Направена е дезинфекция. Превозът на работници с автобуси е преустановен", каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

От РЗИ отчитат завишена заболяемост от коронавирус в областта през юни, като разпространението на заразата е широко, а не огнищно.

След първите 7 положителни проби на работници в предприятието за авточасти в областния град, работодателят е осигурил тестове за всички 750 работещи в него. Днес са известни резултатите от изследванията на около половината от персонала, като положителни проби са дали около 15 процента от работниците.

Общо 39 са новите случаи на коронавирус в област Смолян през миналата седмица, като в тези данни не са включени положителните проби от масовото изследване на работниците в завода за авточасти. Сред позитивните са трима от медицинския персонал на МБАЛ- Смолян- лекар, медицинска сестра и санитар от интензивното отделение.

От днес в заповедта, с която се определят лечебните заведения в областта, които приемат и лекуват пациенти с COVID- 19, ще се прибавят и общинските болници в Мадан и Златоград, според информация на РЗИ. Златоград е единствената засега община в областта, в която няма регистриран случай на коронавирус.

В болниците в Мадан и Златоград ще могат да се приемат пациенти с коронавирус без усложнения.

Област Смолян остава на второ място по брой случаи на коронавирус спрямо общото население. От началото на март досега са потвърдени 219 пациенти с COVID- 19, като 176 от тях са установени през юни. Излекуваните от началото на пандемията са 133, а починалите- петима. Активните случаи са 81, от които в болници са настанени 25.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase