Снимка: БГНЕС
Първо положителен и после отрицателен тест за коронавирус са резултатите на две учителки от детска градина "Родолюбче" в Перник. В крайна сметка накрая и двете се оказаха здрави, предаде bTV. 
 
На 16 юни здравната инспекция в Перник прави рутинна проверка на персонала в детската градина. Тогава се оказва, че две учителки са дали положителна проба за коронавирус на PCR тест. 
 
След това последва карантиниране на децат от детската градина, както и семействата на двете учителки. 
 
Деница Велинова, една от учителките, след повторно изследване се оказва, че не е болна. Тя споделя, че след първият тест, на другата сутрин от РЗИ са се обадили на директорката, за да предупредят, че тя и една нейна колежка, са с положителни проби за COVID-19. 
Още по темата
 
"Без никакъв документ, който после много трудно си набавих. От РЗИ ми обясниха, че уведомяват само по телефона", разказа учителката. 
 
Тя се е усъмнила в пробата, тъй като не е имала никакви симптоми и не е боледувала от дълго време. Всички от семейството й също са били здрави. 
 
Деница Велинова решава да си направи още един тест, но този път в частна лаборатория. Само след час излиза резултатът й, който е отрицателен. На следващия ден излиза и резултатът от PCR теста, също отрицателен. По нейно настояване от РЗИ правят още един тест. Това е трети тест, койт се оказва отрицателен. 
 
От РЗИ обясниха, че направените тестове на учителката са еднакви и лабораториите, които правят подобни изследвания са определени със заповед на министъра на здравеопазването. От РЗИ изтъкнаха, че за разминаването в резултатите само от лабораторията могат да дадат някакво обяснение. 
 
"Децата са карантирани, защото са контактни от първи ред. Родителите не са, защото децата дефакто не са болни", обясниха още от РЗИ. 
 
Подобни случаи има и в друга детска градина в Перник. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase