Проблемът с разпространението на коронавируса в ромските махали се задълбочава. В подобни квартали на няколко места у нас пламнаха огнища, където противоепидемичните мерки не се приемат с особена почит.

"Много често там са най-големите проблеми. Това са хора, до които българските новини не достигат. За да влезете в квартала в Нова Загора, вие трябва да имате преводач на турски, за да говорите с хората. Всеки път чувам, че най-много заболели има в София, и то не в ромските квартали. Незаконно се затварят ромските квартали", коментира Огнян Каменов, който е зам.-председател на фондация "Здравни проблеми на малцинствата", в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Секретарят на Националната мрежа на здравните медиатори посочи, че единственото, което е направено е изолация на ромските квартали. Според него мерките са продължили доста дълго и някои от жителите на махалите са започнали наистина да гладуват. Каменов споделя, че е трябвало да бъдат закарани водоноски, тъй като в ромските квартали има цели улици без водоснабдяване.
 
"Имаше препоръка здравните медиаторите да бъдат в местните щабове. Това се случи в много малко общини. Във Велинград и възнаграждения не им платиха за това, че са на първа линия. В Ямбол искаха да бият здравния медиатор. В Бургас пуснаха водата, опростиха им плащанията, здравните медиатори бяха в щаба и там проблем няма", даде пример гостът.
 
Каменов изтъкна факта, че 90% от здравните медиатори живеят в тези квартали, припознати са и могат най-лесно да достигнат до хората. По думите му най-големите проблеми се появяват на местата, където ромите четат фалшиви новини във Facebook и разпространяват страшни слухове.
 
"Някои пастори събираха хората без предпазни средства. Имаме много здравни медиатори, които също са пастори. Ходят в кварталите с шлемове и маски, за да убедят хората, че проблемът е сериозен. Издирваха хора. Един медиатор е починал, има няколко заболели", каза още секретарят на Националната мрежа на здравните медиатори.
 
"В Германия успяват и хигиената да е различна, всичко. Те и българите се променят в чужбина. 90-те години България изгуби цели поколения, които са абсолютно неграмотни и необразовани", заключи Каменов.

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 1 година

До момоМомчо, орталъка оревахте, че нямало кой да ходи на морето. Що не се отказахте от туристите, тарикат? Ще си живуркате вие на морето с празните хотели, айде честито.Две думи без грешка не можеш да напишеш, да не си ромче, Момчо?

54

TURK

преди 1 година

ЗАЩОТО НАЯЙ-ЛЕСНО ДА ПОВЯРВАТ ХОРАТА,ЧЕ НАЛИ СА РОМИ И ЗАТОВА ТАМ Е ПЪЛНО С ВИРУСИ-ЕХ,КАК СЪЖАЛАВАМ .ЧЕ МУ ВЯРВАХ НА НЕГО И НА ГЕРБ ТОЛКОВА ГОДИНИ И РАБОТИХ ЗДРАВО,ЧЕ КАРАХ И ДРУГИ ДА РАБОТЯТ ЗА ГЕРБ

53

Анонимен

преди 1 година

Толкова надежди възлагах на корона вируса да ни изчисти от тази напаст а той едното нищо... жалко трябва да пробваме с ебола или нещо по сериозно!