След 50-дневно лечение в Хасково изписаха болна от коронавирус жена. Тя беше интубирана в продължение на 40 дни в различни отделения на хасковската болница. В екипа, борил се за живота ѝ, са и двама анестезиолози, които не бяха напускали болницата 33 денонощия.

36-годишната жена се заразила с коронавирус в Холандия, където работи. Първоначално тя не знаела, че е болна. Мислела, че е с пневмония. На 26 април се качила на самолета за София, но по пътя ѝ станало лошо, а стюардесата ѝ дала кислородна маска.  "Като кацнах на летището в София, сама казах, че не съм добре, никой не ми обърна внимание", споделя Златка пред Bulgaria ON AIR.

Жената е принудена да хване такси и да се прибере в Хасково заедно с двете си деца. Тук е посрещната от линейка на автогарата, която откарва и тримата в болницата. Няколко дни по-късно майката е интубирана.

"Състоянието ѝ беше изключително тежко. Отне много време, много ресурс", коментира анестезиологът д-р Георги Димитров.

В продължение на 40 дни жената е на апаратно дишане, а за нея денонощно се грижат двама анестезиолози - д-р Георги Димитров и д-р Владимир Вълев. В продължение на 33 дни те живеят при болната. Днес двамата мъже са удовлетворени от работата си.

"Със сигурност чувството на задоволство е огромно. Когато фактите говорят, думите са излишни", каза д-р Владимир Вълев.

В следващите 14 дни жената ще бъде под домашна карантина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase