Снимка: Bulgaria ON AIR

Евтиното може да се окаже скъпо. Това важи с пълна сила и за очилата. Важно е какво и как избираме не само в началото на летния сезон, а винаги, тъй като касае зрението ни.

"UV светлината и синята светлина може да доведат до поражения в окото. UV светлината може донякъде да се ползва като полезна, част от нея се ползва за дезинфекция, убива много голяма част от бактериите. Част от тази светлина може да попадне в окото и да увреди зрението", каза за "България сутрин" оптометристът Христо Благоев.

Основно се засяга лещата на окото. Никога не е късно да сложим правилни тип очила за нас, защото в противен случай това би могло да доведе до каратакта на по-късен етап - заболяване, познато като перде на окото. Очният лекар, оптикът и оптометристът са трите вида специлисти, на които трябва да залагаме преди покупка на очила, ако искаме да имаме здрави очи.

По думите му, както сами не можем да разберем дали един самолет е здрав преди да се качим на него, така е добре и да се доверим на експертите при избора на добри очила.

"Има определени филтри и стъкла, някои пазят от вятъра. Не съм виждал да се продават слухови апарати на улицата, затова е важно да се доверяваме на специалисти, които при евентуален проблем да си поемат отговорността", допълни Благоев за Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

8

Васил

преди 2 години

От професионалист до професионалист има Голяма разлика, а вие определено не сте такива, в днешно време от "сергия" можем да си закупим същото качество хубави слънчеви очила, които вие в оптиката предлагате, само че на много по добра цена!

7

Васил

преди 2 години

***, с много празни думи, аз лично НИКОГА не бих се доверил на Господина, защото както знаем оптиките ни мамят най-много!

6

Анонимен

преди 2 години

за каква синя светлина става въпрос - не става ясно???