Снимка: БГНЕС

Три плажа са проверени от РЗИ - Варна, за да се види готовността за летния сезон 2020 г, съобщи д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция в морския град, съобщава "Фокус".

Проверките са във връзка със Заповедта на кмета на общината за готовността на басейни и плажове за сезон 2020 г. и се извършват в комисия с представители на РЗИ - Варна и Община Варна. От проверката се вижда, че няма констатирани нарушения.

Още по темата

По думите на Андрей Василев, представител на концесионера на варненския плаж, плажовете във Варна са отворени, обезпечени са с медицинско и водно обслужване, съгласно програмите за водоноспасителната дейност. Той добави, че е извършена дезинфекция и обезпаразитяване на плажна ивица, като има сключен договор с фирма, която да извършва тази дейност регулярно.

"Вече имаме пълната готовност да посрещнем плажуващите. Водата е бистра, няма замърсяване и сега остава само времето да се задържи топло", коментира Андрей Василев.

Тази година съгласно заповед издадена от Министерството на туризма и спрямо Закона за здравето, концесионерите имат право да разполагат спасителните постове отново на по 100 метра разстояние един от друг, като разликата е, че ще има по 1 спасител на пост.

"Съответно, ако е необходимо, спасителят, който е в съседство, ще оказва съдействие при възникване на инцидент или необходимост. Това обаче ще е до 1-ви юли. След това, степента на обезопасяване на варненските плажове става максимална и броят на спасителите ще бъде увеличен", подчерта концесионерът.

На Централен плаж - Варна има разкрити 11 спасителни поста, а медицинските пунктове са - един реанимационен, който е с лекарски екип, един медицински пункт, а отделно от това има и подвижен реанимационен автомобил с екип, който при инцидент ще извозва пострадалия до лечебно заведение.

Андрей Василев добави, че тази година цените на чадърите и шезлонгите по плажовете ще са на цени от 50 стотинки до 5 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase