Снимка: БГНЕС

Вече са ясни резултатите от масовото тестване в Пловдив, което трябваше да покаже, каква част от населението на града се е срещнало с COVID-19. Подобно на много други европейски градове по света, процентът е нисък.

"Много малко пловдивчани - около 2%, са се срещнали с вируса, което е чудесно", обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на пресконференция. За сравнение в най-голямото огнище в Бергамо, Италия, този процент е бил 57%.

"Всякакви теории да пуснем хората да се срещат с COVID-19, е голяма глупост. Колективният имунитет е много хубаво нещо, в случая с тази инфекция е неприложим", заяви Кунчев при обявяване на резултатите от приключилото тестване в града. То продължи цял месец.

660 точки в шестте района на града с 2911 домакинства са били обходени. 1108 души са се съгласили да участват в тестването, като 553-ма са се явили и са дали кръв. От тях 1,08% са носители на антитела.

"Избрахме Пловдив за това мащабно представително изследване и не сбъркахме. Интелигентността на хората е факт. Общо 58 000 лева бяха похарчени за проучването, което е с около 10 пъти по-малко в сравнение с подобни тествания на Запад", изтъкна доц. Кунчев.

Той благодари на 22-мата служители на РЗИ-Пловдив, които без почивка са работили, както и на 11 доброволци и петима стажанти от Медицинския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase