Снимка: БГНЕС

Едно от огнищата на коронавирус у нас е в Шуменско. Освен село Изгрев, което беше поставено под карантина, в съседното – Тъкач също има заразени жители, начело с кмета. Там за момента се разчита на съзнанието и дисциплината на хората.

Още по темата

Изкуствени прегради ограничават движението към село Изгрев, съобщава Нова тв. Достъпът до него става чрез КПП. Там полицаи преценяват как и за къде пътувате и дали имате основание. Причината – 14-дневната карантина, която трябва да предотврати разпространението на коронавируса.

Заразата обаче се разпространи и в съседни населени места. Така например кметът на село Тъкач даде положителна проба за коронавирус. Кметът Метин Халил освен да ръководи селото, помага и с други умения живота в селото да върви без спънки, дори ако се налагат електрически дребни ремонти – както този на бойлера в здравната служба. Без да подозира, че се захваща с нещо не толкова безопасно.

Заради огнището в село Изгрев, съседните населени места Климент и Тъкач предприемат и самостоятелни мерки. Така някои магазини обслужват само от вратата. А след новината за заразения кмет,  в село Тъкач коронавирусът е основна тема. Самият кмет Метин Халил пък се обръща към хората в селото с призив да са отговорни.

Още двама близки на кмета също са дали положителни проби за COVID-19. Семейството е под карантина в къщата си, но кметytоткри и полза от положението – ще може да обърне внимание на градината си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase