Снимка: БГНЕС
Около 30% от новите водопроводни тръби в Перник вече са положени. В края на миналата година правителството отпусна 35 млн. лева за справяне с водната криза. Реконструкцията е възложена на трите водещи фирми в сектора, съобщава БНР. 
 
Даден е старт и на реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа. Около 56 километра водопроводи ще бъдат подменени на територията на града. Новите тръби са изработени от високоустойчив материал.
 
Кметът на града Станислав Владимиров обясни, че тръбите се полагат паралелно на стария водопровод и не се налага спиране на водат. Изключение е направено само на улица "Пирдоп", която е по-тясна и с подпорни стени: 
 
"Там не можаха да използват паралелно полагане на водопровода без да спират водата и това е единствената улица, където хората имат затруднения с водоподаването. Ще трябва да го изтърпим, това е за доброто на всички. Навсякъде другаде фирмите използват в по-голямата част от участъците "къртицата", нарушава се много малко пътната настилка, има по- малка запрашаемост и същевременно по- малко трудности при водоподаването", каза Станислав Владимиров.
 
Строителството върви с добри темпове. Във високите части на града също е започнала подмяната на тръбите. От три дни е затворена за ремонт и една от централните улици "Кракра", уточни кметът:
 
"В квартал "Църква" приключи, на двете големи улици в "Изток" се работи с достатъчно добро темпо, така че влизаме засега в сроковете. Фирмите правят разчет евентуално малко да им удължим срока заради  коронавируса, но пак в рамките на тази година".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase