Доспат се превърна в едно от най-големите активни огнища на коронавирус у нас, след като вчера там бяха потвърдени 51 нови случая. Всичките заразени са служители от фабрика за производство на играчки за шоколадови изделия. Оказа се, че служителите са заблуждавали проверката на входа на предприятието. 

"Към момента броят на заразените е 51, вчера излязоха всички проби на работниците. Правят се тестове на всички контактни лица. Мисля, че ще излязат още положителни", каза в ефира на Bulgaria ON AIR кметът на Доспат инж. Елин Радев. 
 
Той потвърди, че всичси 220 човека от предприятието са изследвани. Също така вчера са били взети близо 130 проби от контактни лица. 
 
"Работниците пътуват от Сърница, от села, има и местни работници. Към момента сме оставили ресторантите да работят, като на една маса не може да седят повече от двама души. Най-тежкият сценарий, ако се увеличат доста пробите, може да се наложи да се ограничи излизането от общината", посочи кметът на Доспат.
 
Той обясни, че органите на РЗИ вчера са искали това да се случи. 
 
"Ако минем числото от 100 заразени, трябва да вземем сериозни мерки за ограничаване. С Борисов говорихме, посъветва ме за спокойствие, но ако се наложи - може да стане като Банско. Ако имаме нужда от ръкавици, маски, да направим постъпка към тях и ще ни бъдат изпратени. Към момента нищо не съм поискал", обясни инж. Радев. 
 
Той заяви, че никой от заразените не е в тежко състояние. Само една жена вече 10 дни е в болница в Гоце Делчев, но състоянието й е добро. 
 
"Слухове чувам, че превантивно са взимали работниците аналгин. Моето обяснение е, че са искали да заблудят контрола, за да могат да ходят на работа, да хранят семействата си. Те се изненадали, че са заразени, нямат никакви симптоми", добави Елин Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase