Снимка: БГНЕС

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

По думите му отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата от COVID- 19 у нас. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

"Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията.", обясни проф. Кантарджиев.

Още по темата

"Когато ни запитаха къде е Адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април, точно така се случи, но Адът не беше в цялата страна и Адът не беше във всички болници, Адът беше в дадени области", допълни още той.

Кантарджиев даде пример с Област Видин,където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата.

"Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница "Св. Анна" в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме.", каза специалистът.

Проф. Кантарджиев коментира и несъответствията с числата на заразените от COVID. По думите му, няма хаос с разликата. "101 дни данните се събираха по телефон и факс. Сега се въведе електронна система, която откри грешки на предишната."

Той обясни, че никой не е искал да скрие това. "Преди казваха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите. Сега се оказа, че 12 смъртни случаи не са били вписани", уточни Кантарджиев. Специалистът отрече някой от щаба да е карал хората да пишат, че пациенти са починали от коронавирус.
 

Коментари Напиши коментар

98

Jojo

преди 1 година

Как е възможно от 100 коментара да се родят 1000 глупости? Принуден съм да пиша "Народе ... ?!"

97

ЛИЦАТА ОТ СНИМКАТА

преди 1 година

ЛИЦАТА ОТ СНИМКАТА ТРЯБВА ДА НОСЯТ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЧУЖД ПЛАН КОЙТО ВОДИ ДО УЩЪРБ В БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА !

96

да,да ама не

преди 1 година

Пропуснах: Кантарджиев е в журито на Кунчев за докторския автореферат за кърлежите! Навързани като свински черва - оттук дръпнеш оттам се измъкне!