Снимка: Pixabay

Огнище на птичи грип е открито във ферма за отглеждане на кокошки носачки край Асеновград. Около 72 000 птици ще бъдат принудително умъртвени по хуманен начин, съобщава БНР.

Още по темата

С решение на общинската епизоотична комисия се предприемат всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заразата. Обектът ще бъде почистен и дезинфекциран. Ще бъде извършена дезинфекция и на транспортните средства, а също и на близките до фермата улици и дворове.

Собствениците на животните ще бъдат обезщетени, категорични са от комисията.

Предстои за случая да бъдат уведомени и всички кметове на населени места в Община Асеновград, които от своя страна трябва да информират собствениците на подобни обекти на тяхна територия. 

Със заповед на кмета на Асеновград Христо Грудев се забранява търговията с живи птици, птиче месо, яйца и други пилешки продукти на животинския и общинските пазари. Определени са също 3-километрова и 10-километрова предпазни зони.

Забранява се организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселване на птици за подобряване на дивечовия запас.

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 2 години

Схемата е ясна...в друга статия за същият случай пишеше, че птиците са на 51 седмична възраст. Кокошки носачки се отглеждат около година след това се ликвидират и подновяват. Защо не ги удари птичия грип на 30-тата седмица когато са най - продуктивни? Ние доматите ги ядем с колците....

30

Анонимен

преди 2 години

Птичи грип в Асеновград, убиват 72 000 животни и внасят двойно повече от Полша със салмонела. Препоръчано от СЗО.

29

ЦК на ГЕРБ

преди 2 години

Ние винаги убиваме хуманно! Овце,крави,*** !!! Само хуманно! Изтребихме животните в България хуманно!Но едно наше момче ви внесе 120 000 тона замразено хормонално свинско...