Снимка: Pixabay

За пръв път от години насам парите от държавната субсидия за Рилския манастир не са преведени, въпреки че е в списъка на ЮНЕСКО.

Финансовата криза, според игумена дядо Евлогий, е невиждана, а до дни ще бъде открита дарителска сметка, за да не се стигне до фалит. Субсидията, която манастирът трябва да получи тази година, е в размер на 597 хиляди лева. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

Още по темата

„До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея”, разказва дядо Евлогий пред Нова тв.

В манастира се опасяват, че липсата на държавна помощ може да има много тежки последствия.

„Когато един обект на ЮНЕСКО, за който съответната държава е поела ангажименти, да се поддържа, не се извършва, разбира се в такъв случай Световната организация по опазване на недвижимото културно наследство е в пълното си право да го извади този обект от своя списък, което ще бъде много жалко”, добавя игуменът.
От Дирекцията по вероизповеданията обясниха, че след промени в закона от миналата година, парите, предназначени за Българската православна църква вече се разпределят от Светия Синод. Тази година получената сума от Синода е в размер на 26 милиона лева. Оттам обаче посочиха, че въпросната сума стига само за заплатите на служителите на църквата. Добавиха, че Синодът не е уведомяван, че от получените 26 милиона, трябва да се отделят 600 хиляди лева за Рилския манастир. И ни посъветваха да се обърнем към Министерството на финансите. Оттам обаче ни заявиха, че субсидията се предоставя на Дирекцията по вероизповеданията и тя е тази, която трябва да прави разпределението на парите. А междувременно, приходите в манастира са почти нулеви от два месеца насам.

Изправени до стената заради недостига на финанси, в манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, правят и немалки разходи.

Засега в манастира се стремят да не съкращават от персонала. Всички възнаграждения до този момент са платени с пари, останали като резерв от миналата година.

Заради липсата на държавната субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности. А чрез дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово.
 

Коментари Напиши коментар

45

До 16 и 19

преди 1 година

Благодарение на носителя на това сърце в продължение на 3 години в границите на България влизат всичките й балкански етнически региони, територията й е с 50% по-голяма от сегашната, населението е почти девет милиона и половина. Докато Европа гладува и воюва, български войник на фронта не е изпратен, цялата наша селскостопанска продукция се изкупува, включително дефектните плодове и зеленчуци - за консерви и пулпове.После дойдоха твоите и бълг.войска за пушечно месо, а България разграбена.

44

Анонимен

преди 1 година

До ?Виж вляво от купола, на снимката. Там е Хрельовата кула. Това трябва да ти говори нещо. В час по история не ти ли казаха кой е боляринът Хрельо и кога е живял?

43

Анонимен

преди 1 година

... хем подвикваше наминаващите, като им сочеше крака си с крачол, навит до коляното, за да се вижда разядената му от екзема кожа, разчесана до кръв. пак никаква реакция от страна на отците или клисаря и се наложи мой доста атлетичен братовчед настоятелно да посъветва нахалния просяк да се отдръпне и да не пречи на ритуала.Затова вече се замислям и относно даренията, и относно ритуалите - дали да се правят в храмовете?Срамота е свещеници и клисари да допускат л.ум.пени да вилнеят и досаждат там