Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на хората, които незаконно добиват трюфели, алармират от Държавно ловно стопанство - Балчик. Доскоро ценните гъби бяха непознати за хората в района, но сега все повече стават събирачите, като една част от тях дори притежават и специално обучени кучета.

Високата изкупна цена на трюфелите ги превърна в желан бизнес за много хора, които за съжаление вземат от гората готов продукт, като унищожават цели местообитания, а не правят нищо, за да бъдат съхранени находищата.

За да бъде съхранен този ресурс, ръководството на ДЛС-Балчик въведе ред, като се издават само определен брой разрешителни за събиране на трюфели, според предвиденото по стопански план ползване, за да не се стигне до пълното им унищожаване. Определени са и местата, където може да се извършва тази дейност, като са изключени защитените територии, резерватите, базите за развъждане на дивеч и др. Регламентиран е и начинът за добиване, като събирачите трябва да представят документи и за кучетата, с които работят.

За съжаление усилията на лесничеите не се възприемат добре от незаконните събирачи, които търсят бърза печалба и не се интересуват какво ще се случи с находищата след година или две. Тези хора ровят по всяко време в горите, унищожават трюфелите, гонят дивеча, замърсяват горските територии, причиняват пожари и дори поставят шипове по горските пътища, за да затруднят служителите на стопанството по време на проверка.

От ДЛС-Балчик са категорични, че ще засилят контрола и няма да позволят унищожаването на трюфелите, които са едно от природните богатства в района. Извършват се съвместни проверки с полицията и за последната седмица са съставени три акта. Служителите на стопанството заявяват, че ще бъдат безкомпромисни, въпреки заплахите от страна на бракониерите, съобщава БТА.

Ръководството на стопанството предлага да бъдат направени законодателни промени, които да регламентират добива и продажбата на трюфели в страната, за да бъдат опазени от вандалските набези. Лесничеите разчитат на гражданите и полицията, за да бъдат спрени посегателствата в горите, като в териториалното поделение се правят ежедневни проверки, а дежурните са готови да откликнат на всеки сигнал.

Коментари Напиши коментар

16

Манол

преди 8 месеца

До Анонимен

В Балчишкото стопанство и горски има търсачи на трюфели. Явно няма да дават разрешителни на други , а само те ще си търсят. Обикалят и по околията тия горски.

15

е, и..?

преди 8 месеца

трюфели ли ..? Аз такава гъба не ям, тя не ми харесва. Пари нямам за хляб, те какво ми говорят ...

14

kaputt

преди 8 месеца

забранявай че ще вземе някой да направи пари и да си осигури живота и да не му се налага да робува за някой от герберастките фирмаджии