Снимка: Pixabay
Бракониери убиха единственият черен лешояд у нас, което накара природозащитници да се притесняват от загуби на други защитени видове. През 2017 година десетки белоглави лешояди бяха отровени в района на Кресна. Ситуацията се повтори и миналата година в Искърския пролом.
 
В района на Кресненското дефиле преди 3 години беше силно застрашен беше белоглавия лешояд. "Възрастните птици бяха отровени, остана само една двойка, която всъщност се събра от други две двойки", обясни Христо Пешев от Фонда за дивата флора и фауна пред Нова тв.
 
В момента броят на птиците е задоволителен. Вече дори има и новоизлюпени. "Има две успешни двойки с малки и една трета, която гнезди в Пещера и не можем да видим вътре какво се случва", допълни той.
 
Най-малката човешка намеса може да е фатална за тези птици, тъй като те те гнездят в скалите далеч от хората. Природозащитници са притеснени от нова заплаха за защитените птици. В стремежа си да защитят стадата си от хищници, хората поставят капани, фатални за лещоядите.
 
"Миналата година имаше тровене в Искърския пролом с колонията във врачанския балкан, много птици загинаха, то това може да се случи във всеки един момент. С една оставена примамка и като убиете два вълка, те след една седмица ще дойдат други, а тия лешояди като се изтровят, няма откъде да дойдат други, това е съвсем различен тип загуба, много по-голяма", допълни Христо Пешев. 
 
Ролята на лешоядите е изключително важна за екологичното равновесие, категорични са природозащитниците у нас. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase