Снимка: БГНЕС
Ниската цена на бензина ще направи доста по-евтино пътуването до морето. В сравнение с лятото на миналата година горивата са с близо 60 стотинки на литър надолу.
 
Преди година най-масовият бензин А95 се продаваше по 2,27 лв. за литър, което е с цели 59 ст. по-скъпо от цената в момента (средно 1,68 лв.). За колите на дизел разликата е 60 ст., тъй като цената на нафтата в началото на юни миналата година е била 2,33 лв. за литър, а в момента е 1,73 лв. за литър.
Още по темата
Ако пътувате до Варна или до курортите на юг, разходите ще паднат с близо 50 лева, показват изчисления на "Труд" при разход 8л/100 км.
 
Отиването и връщането с бензин ни е излизало през миналия летен сезон 181 лв, сега ще ни струва 134,4 лв. При дизелът е сходно - през 2019 г. на бензиностанциите сме заредили 186,4 лв., а сега разходът за гориво до морето е 138,4 лв., или с 48 лв. по-малко. 
 
Най-изгодно си остава пътвуането с пропан-бутан. Същият маршрут ни е струвал миналата година 79,2 лв., докато сега ще ни струва 61,6 лв.
 
Разликата между цените на горивата на малките бензиностанции и големите вериги в страната намалява. Причината за това е, че големите търговци реагират по-бавно както на намалението, така и на повишаването на цените на петрола в световен мащаб. Те работят с по-големи количества горива и при промяна на цените на петрола първо трябва да продадат наличните количества преди да свалят, или съответно да вдигнат цените. А при малките обекти, които зареждат доста по-малки количества бензин и дизел, следването на световните тенденции е почти мигновено. 
 
В понеделник петролът сорт "Брент" с доставка през юли се търгуваше за 35 долара за барел, като поскъпването му за месец е с 12 долара. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase