Снимка: Pixabay

Телата на два делфина са били изхвърлени от морето в района на Созопол. Единият делфин е очаквал потомство, съобщава bTV. Очевидци твърдят, че по бозайниците е имало огнестрални рани. 

Животните са се появили в най-южната част на плаж Алепу. Летовници са се натъкнали на неприятната гледка. 
 
"Тъжна гледка е. Това не е първият нито последният слчуай. Виждал съм много изхвърлени делфини", разказва Георги Шицов. 
 
Екологът Димитър Попов обясни, че риболовът на калкан с дънни мрежи е човешката дейност, която има сериозно въздействие върху бозайниците. Той е на мнение, че тъй като популацията в Черно море е затворена щетата е особена. 
 
"Също така през последните години все по-активно се търси нефт и газ, което се случва чрез сеизмични проучвания. Забелязваме, че системно МОСВ не изисква ОВОС. В някои региони за някои специфични видове морски бозайници въздействието е много силно", смята експертът. 
 
По неговите думи от направените снимки се вижда, че женската е била бременна с добре развит плод. Екологът обясни, че животните са били от най-дребния вид китоподобни - морска свиня. 
 
"Не може да се твърди, че е умишлено убийството, но има умишлено изразяване на части от тялото след смъртта и изхвърлянето на сушата", коментира Попов. 
 
Не е постъпвал сигнал за случая към РИОСВ. Според Попов тази година са подадени над 30 подобни сигнала. 
 
Учените съветват, ако станат свидетели на подобна глетка хората да направят снимка, а след това да подадат сигнал до номер 112. 
 
Очаква се да бъде направена проверка на Община Созопол и на РИОСВ. 

Коментари Напиши коментар

34

Гост

преди 2 години

Това вероятно е дело на бракониери, а не рибари и плувци.

33

Баи

преди 2 години

От короната е да им направят тест

32

Гост

преди 2 години

До Анонимена за куршуми пише горе,прочетиПише какво е мнението на въпросните " очевидци", но не и на експертиза. Дори да е имало куршуми, откъде си толкова сигурна, че това е дело САМО на български рибари?