Снимка: БГНЕС

Да не се допускат автомобили по Крайбрежната алея на Варна. Това предлага гражданско сдружение, за да могат хората да се разхождат спокойно край морето. В искането се посочва и организирането на екологичен транспорт с платформи за инвалидни и детски колички.

Крайбрежната алея е едно от най-посещаваните и обичани места особено в топлите дни. Това е така не само защото тя е близо до плажа и морето, а и защото тук има много нощни клубове и летни ресторанти. През лятото тук движението е по-натоварено дори от централен булевард. Във всяко свободно място има автомобили, дори там, където има забранителни знаци.

Сдружение "Варна диша" е представила цяла концепция за алеята. Като според председателя й Милен Славов това ще подобри облика на града, защото ще бъдат интегрирани море, плаж и парк в едно цяло.

 "Не трябва да има автомобили, за да бъде безопасно за пешеходци и велосипедисти, за да може хората да се наслаждават на природата, да дишат чист въздух, а не бензинови изпарения. А най-вече да не се случват пътнотранспортни произшествия. За последните 3 години има регистрирани 16 ПТП, които за щастие са без летален изход", обясни пред БНТ Милен Славов.

Зам.-кметът на община Варна Тодор Иванов коментира, че това е идея, която се върти  в публичното пространство много отдавна.

"Изключително добра като идея и като възможност за гражданите да дишат чист въздух. От дълго време работим по тази тема. Тук има концесия, с която няма как да не се съобразим, земята е държавна, така или иначе онова, което зависи от общинската администрация ще бъде направено, но естествено, че има много условности - собственост, начин на движение, организация на целия район като инфраструктура. Когато се вземат необходимите решения, общинската администрация ще съдейства по всички законово обосновани начини.", обясни още Тодор Иванов.
 

Коментари Напиши коментар

14

опетков

преди 1 седмица

Основен проблем на пешеходците по алеята, освен замърсения въздух, е че шофьорите не спазват ограничението за 20км. Това се прави най-вече от млади ****ари, разни баничарки и колите на обслужващите заведенията, които "много бързат." По алеята има също следи от гонки и дрифт, които вероятно се разиграват там по късните часове на нощта.

13

опетков

преди 1 седмица

До Т.Шак За неварненци и за неразбралите ще се опитам да обясня. До Паркинга, подарен от *** на варненци ще може да се стига с кола. Той е доста далеч и до него почти не се ходи пеша. Освен това основната алея е встрани и тази част в момента е най-безопасна за пешеходци. А общинарят е надрънкал само лъжи. Помним много добре времето при кмета Йорданов, когато имаше бариери и колите се спираха извън зоната на заведенията. След това надделя лобито на заведенията, които за щастие или не са западащи

12

It

преди 1 седмица

Защо не четете внимателно бе хора?! Алеята е за всички , но трябва да е безопасно място за разходка.Еко транспорт с платформи за колички ви се предлага.., но вие смятате , че ви лишават от права и правите глупави коментари...