Снимка: БГНЕС

Да не се допускат автомобили по Крайбрежната алея на Варна. Това предлага гражданско сдружение, за да могат хората да се разхождат спокойно край морето. В искането се посочва и организирането на екологичен транспорт с платформи за инвалидни и детски колички.

Крайбрежната алея е едно от най-посещаваните и обичани места особено в топлите дни. Това е така не само защото тя е близо до плажа и морето, а и защото тук има много нощни клубове и летни ресторанти. През лятото тук движението е по-натоварено дори от централен булевард. Във всяко свободно място има автомобили, дори там, където има забранителни знаци.

Сдружение "Варна диша" е представила цяла концепция за алеята. Като според председателя й Милен Славов това ще подобри облика на града, защото ще бъдат интегрирани море, плаж и парк в едно цяло.

 "Не трябва да има автомобили, за да бъде безопасно за пешеходци и велосипедисти, за да може хората да се наслаждават на природата, да дишат чист въздух, а не бензинови изпарения. А най-вече да не се случват пътнотранспортни произшествия. За последните 3 години има регистрирани 16 ПТП, които за щастие са без летален изход", обясни пред БНТ Милен Славов.

Зам.-кметът на община Варна Тодор Иванов коментира, че това е идея, която се върти  в публичното пространство много отдавна.

"Изключително добра като идея и като възможност за гражданите да дишат чист въздух. От дълго време работим по тази тема. Тук има концесия, с която няма как да не се съобразим, земята е държавна, така или иначе онова, което зависи от общинската администрация ще бъде направено, но естествено, че има много условности - собственост, начин на движение, организация на целия район като инфраструктура. Когато се вземат необходимите решения, общинската администрация ще съдейства по всички законово обосновани начини.", обясни още Тодор Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase