Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При седем милиона население на България достоверно и доказано има 280 хил. души, които са имали контакт с COVID-19, като огромната част от тях не са разбрали. Това заяви пред bTV началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Той обясни, че заключението може да се направи от резултатите с PCR тестове у нас и от резултатите за изградени антитела срещу COVID-19.

"3.86% от направените PCR тестове са положителни. В друго проучване от 31 хиляди души е установено, че над 1200 души имат антитела - т.е. по-малко от 4%", подчерта инфекционистът.

Той уточни, че смъртността от коронавирус в момента е 0.04%, което значи, че умира 1 на 2500 души. За сравнение даде смъртността при морбили, която е 1 на 1000 души. По думите му, броят на смъртните случаи може да се съпостави с този при сезонния грип.

Още по темата

По думите му ниската смъртност у нас се дължи на факта, че няма много възрастни хора над 80 и 90 години.

"Има единици, но средната продължителност е далеч по-ниска от тази в редица други страни. Средната възраст на хората, които са починали в Италия от коронавирус е 80 години. У нас средната възраст е между 73 и 74 г.", обясни Мангъров.

"Представете си, че имаме две болници - в едната има отделение за недоносени деца, в другата няма. При вътреболнична инфекция в едната болница с неонатологията ще има смъртни случаи, а в другата няма да се случи нищо. Ако заменим недоносените с много възрастни хора, ще видим какво ще се случи". Такъв пример даде Мангъров по-малкото смъртни случаи в страната.

Според него предприетите противоепидемични мерки в България са били взети с най-добрите намерения. "Хубаво беше обаче да се направи малко по-умно и да се избегне тежък икономически удар. Прави чест на премиера Борисов, е чу гласа на науката от мен, а не гласа на страха. Той разбра какво му казах. След срещата ми с него хората не бяха затворени нито на Цветница, нито на Великден", коментира още доцентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase