Снимка: БГНЕС
Хотелиери от Балчик са притеснени за летня сезон след спада на туристите от началото на април. 
 
Причината за притесненията е масовото анулиране на резервации от румънци по Северното Черноморие. Те все още не знаят кога ще могат да почиват у нас.
 
Виктор Лучиянов е управител на хотел в Балчик, който работи целогодишно. От средата на март, когато беше обявено извънредното положение, той е затворен, а служители от хотела са на трудовата борса. 
 
"Основният проблем на север от Варна остава, че България остава единствената държава от държавите, които предлагаме туристическа услуга, в която не е ясна датата кога ще можем да посрещаме чуждестранни туристи. И ситуацията в момента е масово да получаваме анулации за юни и за началото на юли, тъй като нашите гости, традиционни гости от Румъния основно, заявяват: Господа, ние не знаем кога ще можем да дойдем в България", обясни Виктор Лучиянов в ефира на bTV. 
 
Румънците избират Балчик за място за лятна почивка и за по-кратки ваканции. Миналата година повече от 120 000 румънци са почивнали в балчик и курортите в общината, като се реализирали близо половин милион нощувки. 
 
"Имаме от страна на румънски пазар доста анулации. Хората имаха резервации и за Великден и майските празници. Опитаха се веднъж да променят периода, но с това, че нямаме ясна дата за отварянето на границите и свободното придвижване на чужди граждани, особено на румънски пазар, не знаем какво ще се случи", сподели Марияна Иванова, управител на семеен хотел и ресторант. 
 
"А най-страшното е - ако те канселират и си направят резервации за нашите конкурентни държави - Гърция и Турция", допълни Лучиянов. 
 
Предтавителите на туристическия бранш не вярват, че българите ще спасят сезона на север, тъй като от София до Балчик пътят с автомобил е близо 7 часа. 
 
Заведенията по крайбрежната алея са отворени, но клиентите липсват. 
 
"Все още работим в умален състав. Има хора, които чакат да ги назначим, но ние нямаме в момента възможността като заплащане да се случи това. Разчитаме единствено и само на събота и неделя и дано в най-скоро време да се отворят границите и да се нормализира всичко", каза Елвес Сафедова, управител на ресторант. 
 
Местната власт реши да опристи наемите от април до юни на всички търговски обекти, които са разположени на общинска собственост.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase