Снимка: БГНЕС

Кметът на Банско Иван Кадев поиска от държавата 2 млн. лв. помощ от държавата заради последствията за ски курорта от COVID-19, съобщава БГНЕС.

По думите му безработицата е достигнала 18 на сто. Съкращения е имало и в Общинската администрация, но били минимални, увери градоначалникът.

Още по темата

„Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец“, каза той и допълни, че Общината е поискала от Фонд „ФЛАГ“ отлагане на плащанията на част от вноските.
Кметът обясни, че от 30.04. приходите от данъци са с 13% по-малко, в сравнение с миналата година.

„Разчитаме на правителството както и на стимулите на ЕС. Това трябва да се случи бързо, защото градът се задъхва икономически. Не трябва общината да спира да изпълнява задълженията си”, каза Кадев.
 
Той обясни, че Общината има ограничения за директен финансов ресурс за подпомагане на бизнеса, затова се търсят индиректни методи.

Кадев посочи, че  най-сериозното изпитание е било поставено пред социалните работници, които в продължение на 14 дни са работили без почивка. Кметът оповести резултатите от тестовете – в града са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.

„Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса“, заяви Кадев. Той допълни, че са предприети редица мерки за бизнеса като отпадането временно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, включително и отпадането на таксата за детските градини.

Той припомни, че медиците на първа линия ще получат безплатен уикенд в Банско през следващия зимен сезон, който включва хотел, ски училище и екипировка, както и безплатно посещение на културните институти. „Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки не става“, каза Кадев.

Зам.-кметът Сашка Въчкова каза, че се увеличава тежестта върху общината, защото има хора, които не са подпомагани от мерките на държавата, и така приходите на общината се увеличават. По думите ѝ поисканата от държавата сума е скромна.  Според разчети на Общината все още никой не е получил помощи по мярката „60/40“, а всеки ден в Бюрото на труда се регистрират около 20-30 души.

Коментари Напиши коментар

28

Вержи

преди 2 години

До Пада ви сеАбе цените не са толкова високи за тоя вид услуга, щото в чуждите курорти е два пъти повече. Тук на фона на там е евтино. Това, че българинът е с ниски доходи е друга тема.

27

Щирлиц

преди 2 години

При тези ...скромни надценки,имате достатъчно печалба,стига ревахте.

26

Абе...

преди 2 години

Жираедели ли ?Цеко ли..Цецо ли....Някой от тия да дадеБоко също..Егати , втората най богата община да е борчлияА снежинка стотинка? А чай по 4 лв , чебабче по 5 ??А колко имоти има в общината..само данък сгради и смет колко е ???