Снимка: БГНЕС

Общинският съвет на Пловдив прие актуализацията на бюджета на Община Пловдив 31 гласа „за“, 11 „против“ и 4 „въздържал се“. Приходната част се намалява с 5 милиона 319 хиляди лева. Мотивът е, че за първото тримесечие на годината приходите на Общината са изпълнени едва с 20 на сто, а тази тенденция се очаква да се запази и към 30 април те да са не повече от 25 на сто от панираните за годината, съобщава БНР.

Още по темата

С днешната актуализация се намаляват с 329 хиляди лева средствата за финансирането на културния календар на общината. Допълнително се дават 100 хиляди лева за Държавна опера-Пловдив и тя ще разполага със 140 000 лева за организиране и провеждане на Опера Оупън.

По предложение на заместник-кмета Илия Кирчев в бюджета на район „Централен“ се добавят 35 хиляди лева, които ще се използват за ремонт и освежаване на подлезите, които са дадени за стопанисване от района.

От бюджета на район „Южен“ се отнемат 600 хиляди лева, а това налага отпадането на изграждането на ул. "Никола Карев" и продължението на ул. "Борис Шивачев" до бул. "Македония", но ремонтът на ул. "Даме Груев" ще продължи. Ще се изгражда и детска градина в квартал „Въстанически“ в район „Южен“.

След сериозна дискусия Общинският съвет реши да отпусне предварително предвидените 200 000 лева проектиране на сградата на Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ от 200 хиляди на 80 000 лева. Разликата от 120 000 лева трябваше да отиде за довършване на булевард „Северен“.

ОбС на Пловдив прие промени в Наредбата за определяне и администрирането на местните такси и цени на услугите. Увеличени от 1 на 5 лева на квадратен метър се вдига таксата строително разрешение.

Осем детски градини, четири училища и 2 детски ясли в районите „Западен“ и „Северен“ получават средства за реализиране на дейности по програмата „Монтесори“. Предложението на ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов за актуализация на бюджета на Община Пловдив беше прието на сесията на местния парламент с 42 гласа „за“.
По 22 000 лв. ще получат СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Екзарх Антим I“. По 11 500 лв. ще бъдат отпуснати на средните училища „Св. Св. Седмочисленици“ и „Константин Величков“. По 5760 лева да бъдат дадени на ДГ „Майчина грижа“, ДГ „Мирослава“, ДГ „Буратино“, ДГ „Мир“, ДГ „Марица“, ДГ „Велимира“. 22 760 лева се отпускат за ДГ „Малина“, а 21 500 лева за „Малкият принц“. Детска ясла „Сто усмивки“ в „Западен“ и „Палечка“ в „Северен“ съответно ще получат по 6400 лв. и 9000 лв. 280 хиляди лева са предвидените общо средства в бюджета на Община Пловдив за изпълнение на програмата „Монтесори“ за тази година.

Съветниците решиха още да се отпуснат 42 000 лева от бюджета на Община Пловдив за формирането на 14 дуални паралелки към държавните и общински училища в града за новата учебна година. То беше подкрепено с 34 гласа „за“. Всяка паралелка ще получи по 3000 лева. С общинските средства ще се подпомогне разкриването на по три паралелки в Електротехникума, Професионалните гимназии по дървообработване и архитектура и по транспорт. По две паралелки се финансират и в Гимназията по хранителна техника и технологии и в ПГМТ „Професор Цветан Лазаров“. 3000 лева за една дуална паралелка получава Професионалната гимназия по облекло „Ана Май“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase