Снимка: БГНЕС

За седма поредна година Община Пловдив организира за гражданите кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци от домакинствата чрез мобилен събирателен пункт. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Още по темата

Днес мобилният пункт ще бъде позициониран в район „Централен“ на бул. „Шести септември“ – паркинга зад ресторант „Стадиона” в часовия диапазон от 10.00 до 16.00 часа.

Основните групи опасни отпадъци, които ще се приемат на пункта, са: живак и живаксъдържащи уреди (с изключение на луминесцентни лампи), лакове и бояджийски материали, домакински препарати, мастила и замърсени опаковки – опаковки, съдържащи опасни вещества, пестициди, маслени филтри, спирачни течности и антифриз, фармацевтични продукти - лекарства с изтекъл срок на годност.

Изхвърлянето на опасните битови отпадъци в общия поток смесени отпадъци създава риск за здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата, поради което Община Пловдив призовава гражданите да се възползват от предоставената възможност и да се освободят от образуваните в домовете им опасни отпадъци.

„Ако Вие сте лице, което образува такива отпадъци, може да се присъедините към нашите усилия за чиста околна среда, като ги предадете на посочения адрес за събиране по време на кампанията.

Освен по време на кампанията опасни отпадъци могат да бъдат предавани на площадките за разделно събрани отпадъци от домакинствата, обособени в шестте административни района на общината.

Информация за местонахождението на площадките, работното време и видовете отпадъци, които могат да се предават там, може да бъде намерена на официалната интернет страница на Община Пловдив в рубриката „Площадки за предаване на разделно събрани отпадъци“, посочиха от Общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase