Снимка: БГНЕС
Заразените с коронавирус жители на Видин до момента са 170, а 44-ма от тях са медици. Градът е рекордьор с най-много заразени медицински лица. Местната болница е застрашена от затваряне, а областният управител отправи апел за помощ от държавата, предаде bTV. 
 
Всичко започва средата на април, когато лекар от неврологичното отделение се заразява. Хора от персонала там също дават положителни проби и отделението и принудено да спре да приема пациенти. Медици от други отделения също дават положителни проби. Ресурсът на болницата е недостатъчен и има нужда от персонал. 
 
"Особено медицински лица - висш медицински персонал, медицински лаборанти", обясни д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ - Видин. 
 
Само дни по-късно домът за стари хора във видинското село Гара Орешец пламва. Първият заразен с COVID-19 оттам скоро е бил изписан от неврологичното отделение. 
 
Само за дни вирусът успява да влезе и в център за настаняване от семеен тип във Видин, после и в дом за стари хора в Кула, където първият заразен също е бил лекуван във видинската болница. 
 
Местните власти са убедени, че областната болница е огнището на разпространяване на коронавируса. 
 
Броят на заразените медици нараства и се налага пълна дезинфекция на лечебното заведение. Екип на Военномедицинска академия влиза там именно с тази цел. 
 
Над 80 медици работят в доболничната помощ във Видин. Все още няма отзовали се на призивите за помощ на колегите си. 
 
Молба за напускане през последния месец са подали 30 души от персонала на УМБАЛ "Св. Петка".
Още по темата
 
Момчил Станков, областен управител, смята, че причината за разпространението на вируса в боницата не е зарази липсата на предпазни следства, защото "нямаше голям брой предпазни средства, но бяха достатъчни". 
 
Той изтъкна, че Видин се намира на две граници, където има интензивен трафик и това също може да е спомогнало за разпространенето на COVID-19 в областта. 
 
"Не можем да посочим с пръст кой е виновен, случили са се нещата, сега въпросът е да ги парираме", заяви Станков. 
 
"Дезинфекцията в нашата болница не върви по този начин, по който трябва да бъде, защото освен медицински персонал и много пациенти продължаваха да се заразяват", допълни Станков. 
 
След като е направена дезинфекзия от екип на ВМА с полк. доц. Андрей Галев нещата се променят. "За 72 часа имаме само една положителна проба", каза още Станков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase