Снимка: Bulgaria ON AIR

Областният управител във Видин поиска помощ от армията заради разпространението на коронавируса в града. Видинската болница продължава да бъде основно огнище на заразата. 30 служители от лечебното заведение са подали молби си за напускане, а над 40 са заразените, които са под карантина вкъщи.

Близо 200 са заразените с коронавирус в областта, 1/3 от тях са от персонала на болницата.

"Работата е много натоварена вече, много е тежка. Всички колеги, които останаха да работят вече са много напрегнати, изнервени", каза предBulgaria ON AIR прокуристът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.

Напрежението е голямо и някои от медиците напускат. До този момент вече 30 от тях са с предизвестие. Анализ на областния оперативен щаб показва, че всички заразени във Видинско по един или друг начин са имали пряк контакт с лекари от МБАЛ "Света Петка", което прави лечебното заведение основно огнище.

Още по темата

"Обърнах се към Националния щаб и към министъра на отбраната и здравеопазването със апел за помощ за дезинфекция на МБАЛ "Света Петка", посочи областният управител Момчил Станков.

Апел е отправен и до лекари от частните медицински центрове в града, но нито един не се е съгласил да работи в болницата.

"Недопустимo е да моля министър Ананиев да командирова медици от страната при условие, че имаме над 80 в частните центрове", добави още Станков.

В момента болницата има необходимост от специалисти в спешна помощ, хирургичното отделение и в кардиологията. Заразените от домовете за възрастни в Гара Орешец и Кула още се извеждат от социалните институции. Единствените болници, изявили желание да ги настанят, са "Света Анна" и "Пирогов" в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase