Професор Георги Рачев, климатолог, говори в специалното празнично студио на Bulgaria ON AIR по случай 6 май, за това какво време ни очаква през следващите месеци и как ще се отрази то на коронавируса.
 
"Навремето хората са казвали: Идва Гергьовден и започва от сутрин до вечер работа на полето. Идва Димитровден - разплащаш се с ратаите и започват мръсните дни: ядене, пиене, по-малко работа!", каза климатологът проф. Рачев. 
 
"Гарантирам от петък десет дни хубави, майски. Сутрин все още ще е доста хладничко, но следобедните часове температурите твърдо над 20", добави още климатологът.
 
Той изтъкна факта, че вирусът е като всеки друг и е "с едното краче в мъртвата, с другото краче в живата природа".
 
"Убиецът на всички вируси, на всички бактерии, е ултравиолетовата радиация на слънцето. Преди милиард години животът от океана е излязъл на сушата, след като бактериите са направили кислорода, а той е направил озоновия слой в тези 25 км височина, за да може да спре точно онази убийствена част на ултравиолетовата радиация. До нас достига една малка част", обясни проф. Рачев.
 
Европейския център за средносрочни прогнози очаква лято, подобно на предишните две лета. 
 
"Май и юни са с нормални температури и с нормални валежи. Втората половина на юли и август - температури по-високи от нормалните с 1 градус, и доста по сухо", допълни проф. Рачев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase