Снимка: БГНЕС

В Дупнишко чакат вода от язовир "Дяково", който да сложи край на режима и мъките със спрени чешми през цялата зима и пролет. Дори при пандемията от коронавируса  и извънредното положение, за местните хора в региона водната тема остава доминираща, съобщава БНР.

През януари по нареждане на министъра на екологията Емил Димитров беше спряна водата от язовир "Дяково" за всякакво друго потребление и нужди, освен за пиене. Министърът лично контролира екипи на „Напоителни системи“ - Дупница как затварят над 30, нерегламентирани според него, отклонения за автокъщи и промишлената зона на града, както и за близкото село Яхиново. Спряна беше спряна водата за ТЕЦ "Бобов дол", а от това пострада и село Палатово, чието водоползване е свързано с пречиствателна станция на централата.

Обещанието на екоминистъра бе, че когато язовир "Дяково" се напълни над 50%, ще бъде разпоредено при какви условия ще се подава вода.

Язовир "Дяково" вече е пълен над 50%, или около 20 милиона кубика вода, коментират местните хора и кметът на близкото село Кременик Здравка Тонева.

Час по-скоро водата трябва да се пусне и села, зони и квартали да заживеят и да заработят нормално, категоричен е председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. В края на всеки месец местната власт подава заявка за водоползването, а екоминистерството я одобрява или не.

Костадинов продължава да настоява, че с водния режим са нанесени „невиждани щети“, защото е засегнал най-развиващата се зона, където освен автокъщите има и други „значими производства, немалко цехове, търговия с авточасти, огромни складове“.

Автотърговците са гневни на екоминитерството и на министъра, заканват се с протести. Председателят на сдружението на фирмите за коли втора употреба "Дупница ауто" и общински съветник Вергил Кацов вижда конфликт между интересите на ВЕЦ-а и целия останал сектор, който ползва водата. „Една от основните причини да не може язовирът да достигне до количества, които биха били достатъчни, за да има вода за останалите.“

Най-изстрадало е село Палатово, където ту има вода, макар и с недостатъчно налягане, ту дни наред са на сухо, а ТЕЦ "Бобовдол", откъдето зависи водоподаването към Палатово, ту работи, ту спира.

Не може да се нормализира положението, потвърждава шефът на ВиК-Дупница инж. Илия Илиев. "Затова сме поискали с новия график да увеличи количеството. Бяха разрешени хиляда и малко кубика за Палатово. Увеличена консумация има, повече хора заради карантината, да се увеличи на 3 хиляди кубика."

В най-голямото село в Кюстендилска област – Яхиново, жителите също са измъчвани от безводието. Кметът Софка Скоклева не крие, че няма информация дали от 1 май водата ще бъде подавана по нов график, а хората питат и търпението им се изчерпва. В Яхиново имат проблем с достъпа на вода до високите части на селото. "Всичко е сухо от ветровете, слънце вече. Имаме нужда, вопиюща, от вода", заяви Скоклева.

Ще се реши ли тежката водна ситуация в района в началото на май?

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов е категоричен, че местното население очаква повече вода идния месец. „Миналата година април в язовира е имало по-малко вода, отколкото сега на 1 април, а миналата година ни подаваха вода. Язовирът дори е бил много пъти по-нисък отсега и никой не го е спирал чак толкова. Просто си направи страхотен пиар (Емил Димитров – бел. ред.), който обаче много скъпо излезе на община Дупница“, коментира Костадинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase