Снимка: Pixabay
Само няколко дни преди началото на розобера собстници на розови масиви са притеснени как ще протече кампанията в условията на извънредното положение заради коронавируса. Те се опасяват, че няма да е възможно да се прилагат мерките за безопасност, както и че разходите им ще се покачат драстично. Собствениците прогнозират фалити и ситуация, при която розовите полета да останат необрани. Очаква се над 20 000 души да работят по време на кампанията в Долината на розите. 
 
"Основните проблеми, които тази година стоят пред сектора, са свързани с мерките за безопасност, които трябва да вземем, както и с предлаганите ниски изкупни цени на пазара към този момент, които не отговарят на действителността", коментира Христо Николов, председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в ефира на Нова тв. 
 
Според него е невъзможно розовият цвят да се бере с ръкавици. "Носенето на маски също не е приложимо, тъй като често се работи във влажно време и в дъжд. Ако маската се намокри, тя ще има обратен ефект", поясни още Николов. 
 
"Кампанията вероятно няма да протече по нормалния начин", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase