Снимка: Pixabay
Само няколко дни преди началото на розобера собстници на розови масиви са притеснени как ще протече кампанията в условията на извънредното положение заради коронавируса. Те се опасяват, че няма да е възможно да се прилагат мерките за безопасност, както и че разходите им ще се покачат драстично. Собствениците прогнозират фалити и ситуация, при която розовите полета да останат необрани. Очаква се над 20 000 души да работят по време на кампанията в Долината на розите. 
 
"Основните проблеми, които тази година стоят пред сектора, са свързани с мерките за безопасност, които трябва да вземем, както и с предлаганите ниски изкупни цени на пазара към този момент, които не отговарят на действителността", коментира Христо Николов, председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в ефира на Нова тв. 
 
Според него е невъзможно розовият цвят да се бере с ръкавици. "Носенето на маски също не е приложимо, тъй като често се работи във влажно време и в дъжд. Ако маската се намокри, тя ще има обратен ефект", поясни още Николов. 
 
"Кампанията вероятно няма да протече по нормалния начин", каза той.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.