Снимка: БГНЕС

66 нови случая на заболели с коронавирус са регистрирани у нас, 29 от тях са в болници, активните области са 13 – общо заболелите са 1081, увеличението е с 6,5%, стана ясно от брифинга на оперативния щаб тази сутрин.

В София има 22 случая, 16 амбулаторни. Плевен – 13, 9 контактни от завод „Мизия“. Сливен 5 , Велико Търново – 5. Ловеч има трима заразени в Дом за възрастни хора в Орешак. Децата, заразени с коронавирус, са общо 39, под 10 години са 22 деца. 5 нови случая са регистрирани в Плевен и Кюстендил. В Пазарджик едно момче на 2 години е настанено в болницата.

12 нови случая са регистрирани на заразени медици. Излекувани са 190 души у нас. Починали са трима души през денонощието – жена на 77 години, мъж на 53 години в Смолян. Новият случай е на жена на 71 години в „Пирогов“. Общо починалите от коронавируса са 50.

В болница са настанени 202 души.

В България се очаква голямо движение на мюсюлмани заради техните религиозни празници. Джамиите ще бъдат затворени.

"Събирането на големи вечери и фамилии се препоръчва да бъде в тесен кръг. Ифтар - или раздаването на храни, да бъдат пакетирани, с възможност за дезинфекция на пакетите и да се раздават само на крайно нуждаещите се. Има нота от МВнР, че се готвят големи пътувания от Турция, с редовни линии, ще призовем МЗ и МВнР да вземат отношение, за да се преустановят тези пътувания в този период", добави той.

Тестването на жителите на „Филиповци“ и „Факултета“ продължава. Има положителни проби, ограничителните мерки трябва да продължат.

"Никога не сме твърдели, че бързите тестове вършат работа", категорични са от Оперативния щаб.

„Няма подценяване на ситуацията. При развитие на пневмонии трябва да се следи много сериозно състоянието на болните. Първият доказан пациент не може да се твърди, че е пациентът в болница „Иван Рилски“. Тази болница е отчела и 11 заразени медицински лица. Трябва да се спазват правилата за работа с коронавирус. Колегите, които не лекуват вируса, подценяват ситуацията. “, разясниха експертите.

„Новият регистриран случай в столичната болница „Свети Иван Рилски“ не е бил контактен с другите заразени. Той се намира в друго отделение на медицинското заведение. Всички пациенти ще бъдат следени изключително стриктно“.

„Два екипа работят за разработването на ваксина у нас“, каза професор Мутафчийски. "5 души са заразени с коронавирус в Буковлък. Останалите заразени от завод „Мизия“ са жители на околните села.", допълни той.

"Децата много по-леко преживяват коронавируса. В повечето случаи като лека настинка", припомни генералът.

"Няма 17 заразени медицински лица в отделението по хирургия към "Пирогов"", това е фалшива новина, заключи Мутафчийски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase