Снимка: БГНЕС

3894 е точният брой на болничните листове, издадени за коронавирус карантината. Това съобщиха от Националния осигурителен институт. Броят болнични за всички видове карантина от началото на извънредното положение пък е 10 067. В тях  влизат и тези за коронавирус, които са 40% от цялата бройка, става ясно още данните на института. Данните са към 16 април тази година.

От осигурителния институт подчертават, че тези около 4000 души, ползващи болничен по причина карантина – коронавирус, не са равни на броя болни. Голяма част от тях са контактни лица, или наши сънародници, които се прибират от рискови държави и се налага да бъдат карантинирани, съобщава "Монитор".

Още по темата

8797 са хората, подали заявления за отпускане на обезщетения за безработица по електронен път в Националния осигурителен институт, данните са за периода от 24 март до 20 април тази година. Считано от 24 март 2020 г. подаването на документи, свързани с отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица на хартиен носител, се извършва в дирекциите "Бюро по труда".

В НОИ се приемат само документи, подадени по електронен път с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НСИ. Подадените на хартиен носител в бюрата по труда документи, заедно с приложенията към тях, се изпращат в териториалните поделения на НОИ от съответното ДБТ чрез Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС) или чрез Системата за сигурно електронно връчване в края на всеки работен ден, но не по-късно от 3 дни от приемането им, разясниха още експертите от института.

Междувременно проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг обясни, че все още няма заболели, които са се върнали на работа.

"В Германия всички заразени се поставят на 14-дневна карантина, след което ако не са развили тежки симптоми или никакви симптоми, те се смятат за оздравели. Ние сме утежнили тази процедура в България и се надявам това да бъде посрещнато с разбиране. Ние изискваме два отрицателни резултата в рамките на 24 часа и това нещо се спазва. Най-големите ни опасения се сбъднаха за съжаление и продължава да е така, че вече над 34 дни има заразени, които не са изчистени от вируса. Ако споделяхме тази практика на 14-дневна карантина и след това освобождаване на тази пациенти, сами разбирате, че те са опасни не само за себе си, но и за околните. Всички решения, колко и да са рестриктивни, въпреки критиките, ние стоим зад това си решение. Всички действия и бездействия са насочени към сигурността на българските граждани", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase