Снимка: БГНЕС, архив

Масивите с пшеница в Североизточна България започват да съхнат заради недостига на влага, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.

По думите му засушаването обхваща цялата Добричка област, която традиционно произвежда най-много хлебно зърно в страната, както и райони в областите Силистра и Варна.

При обичайни 400-500 литра на квадратен метър валежи за есенно-зимния период в Добричкия регион от миналия септември досега са паднали четири-пет пъти по-малко, посочва председателят на браншовата организация.

Костадинов поясни, че масивите са започнали да пожълтяват и самите корени на посевите да съхнат. Ще изчакаме още известно време дали ще паднат значими стопански валежи, но зърнопроизводители в Добричко вече сигнализират, че са готови да разорят площи с пшеница, за да ги засеят с пролетни култури с надеждата, че по-късно ще завали, каза Костадинов пред БТА.

Той добави, че асоциацията е информирала за проблема Министерството на земеделието, за да бъдат подготвени комисии, които да обходят пропадналите площи.

В Добричка област масивите с хлебната култура през тази година достигат близо 1 300 000 декара, но от бранша не се наемат да правят прогноза за очакваните добиви. В останалата част на страната, където паднаха валежи, пшеничените посеви са в много добро състояние, коментира председателят на националната асоциация.

Коментари Напиши коментар

9

До 7 наблюдател

преди 10 месеца

Кеф е да четеш умни и смислени коментари!!!!Браво!!Учител по география съм!

8

Анонимен

преди 10 месеца

Масово хората в тоя край разчитат главно на рентата която им дават тия кооперации
Така че не е проблема само че се изнася

7

Наблюдател

преди 10 месеца

"При обичайни 400-500 литра на квадратен метър валежи за есенно-зимния период в Добричкия регион от миналия септември досега са паднали четири-пет пъти по-малко, посочва председателят на браншовата организация."
Господинът нека първо се запознае с нормите и реалните валежите за региона и тогава да прави гръмки изказвания! Нормата за региона на годишна база е 440-550 мм, като извън крайбрежието максимума на е пролетен т.е извън цитирания период. Валежите за посоченият период реално са на 70-80% !